Hímes Tojás Múzeum húsvéti programjai


Hímestojás, Nagyhét, Húsvét, locsolkodás, hagyományápolás a Míves Tojás Múzeumtól több, mint másfél évtizede elválaszthatatlan fogalmak.


Hímestojás, Nagyhét, Húsvét, locsolkodás, hagyományápolás a Míves Tojás Múzeumtól már elválaszthatatlan fogalmak. Minden évben, így az idén is a múzeum szervezésében lázas munka kezdődik az ősi ünnep jegyében.
Az évek folyamán azt tapasztalták, hogy húsvét táján a múzeumban, Zengővárkonyban megnövekszik a visszatérő látogatók száma, akik úgy gondolják, hogy a múzeum hangulata, páratlan látványa, a szépség sugárzása, az ott szervezett rendezvényeken való részvétel már része lett saját ünnepi felkészülésüknek is.
Ifjusági Tojásfestő Verseny
A múzeum húsvéti programjai hagyományosan virágvasárnapon (az idén március20-án), a múzeum megnyitásának évfordulóján kezdődnek az Ifjúsági Tojásfestő versennyel. A versenyre jelentkezők már korábban elkezdik a felkészülést, nevezésként előzetesen beküldött munkáikat neves tojásdíszítőkből álló bíráló bizottság  véleményezi, majd közülük választja ki azokat, akiket meghív a versenyre is.

Nagyheti programok
 Versenyen kívül a kevésbé ügyesek, vagy a teljesen kezdők is asztalhoz ülhetnek, tanulhatnak tojást festeni a Nagyhét minden napján (március 21-25, naponta 10-től 18 óráig).
A „Hímestojás szeretteinknek” program keretében szakértő kezek, neves tojásfestők segítik az alkotások létrejöttét. Ekkor az idelátogató közönség nemcsak a kiállított műtárgyakban gyönyörködhet, hanem nyomon követheti, hogy hogyan válik egy hétköznapi pőre tyúktojás igazi hímessé.
Senkinek sem kell okvetlenül elsajátítania a tojásfestés tudományát ahhoz, hogy hímestojáshoz jusson, mivel kedvére válogathat a múzeumban vásárolható szebbnél-szebb hímesek, ajándéktárgyak közül. A látogatók ezen kivül megismerkedhetnek hagyományos locsoló versekkel,  ill. a múzeum által készített minden korosztály számára érdekes, szebbnél szebb hímestojás mintákat ismertető játékokkal.

A bemutatók során a különböző díszítő módszerek – elsősorban a tojásírás folyamatát ismerhetik meg a látogatók. Nagy a közönség érdeklődése az u.n.rátétes tojások iránt is, amikor különböző anyagoknak a tojáshéj felületére való rögzítésével alakítják ki a díszítő mintázatot az alkotók. Hétfőtől szerdáig idén is a fémrátétes díszítés, közismert nevén a tojáspatkolás, csütörtökön és pénteken a magrátétes díszítés bemutatása lesz a napi programban.

Húsvéti Ünnepnapok
Húsvét héfőn, reggel ½ 10-kor  kezdődő istentiszteletre népviseletbe öltözve sétál a Zengővárkonyi Népiegyüttes és délután 15 órakor „Húsvéti locsoló”-című néptáncos műsorával a Míves Tojás Múzeum előtt köszönti a látogatókat.


Hasznos tudnivalók: e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.tojasmuzeum.ini.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Cseresznyevirágokkal
A dús szirmú japán cseresznyevirágok már a tavaszt hirdetik. Erősítheted ezt a hangulatot,...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Varrható gyöngyök
Kedves Anita! Szeretném kövekkel, gyöngyökkel díszíteni a februári Praktikában látott...
Húsvéti képeslapok saját kezűleg
Ma már egyre ritkábban küldünk hagyományos, papír alapú képeslapot egymásnak, jobbára...
Hagyományőrző húsvéti programok
A helyi húsvéti hagyományokat elevenítik fel Palócföldön, Hollókő ófalujában és...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION