Villányi szüretelőpecsenye


A baranyai ember egész évben egyszerűen étkezett, főként a táj adta alapanyagokat használta. Szüretkor azonban - különösen akkor, ha jó volt a termés - tartalmas-gazdag ételekkel ünnepelték egész éves munkájuk eredményét.

Tehetősebb gazdák disznót is vágtak erre az alkalomra. Jellegzetes ételeik közé tartozott a húsleves „szőlőfejes” tésztával, a csirkepaprikás és a szüretelőpecsenye.

Hozzávalók 6 személyre:
80 dkg marhafelsál vagy fehérpecsenye
20 dkg sertés apróhús
5 dkg füstölt szalonna
5 dkg gomba
2 gerezd fokhagyma
5 dkg paradicsompüré
2 tojás
csokor petrezselyem zöldje
10 dkg zsír vagy 0,5 dl olaj
2 fej vörös hagyma
10 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
3 dl vörösbor
A burgonyafánkhoz:
1 kg burgonya
50 dkg liszt

2 dl tej
2 dkg élesztő
2 dkg kristálycukor
Olaj a sütéshez

 

A marhahúst rostjaira merőlegesen, hat szép nagy szeletre vágjuk, ezeket kissé kiverjük.
A szalonnát, hagymát, gombát, sertéshúst apró kockákra, a zöldségeket karikákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
A burgonyát héjában, sós vízben feltesszük főni.

 

A szalonnakockát zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a sertéshúst, fehéredésig kevergetjük, sózzuk, borsozzuk. Fokhagymával, gombával, paradicsompürével, petrezselyemzölddel ízesítjük, kis lángon összepirítjuk. A tojást kissé felverjük, és a megdinsztelt töltelékhez öntjük, és addig kevergetjük, amíg a tojás meg nem szilárdul.
A tojással „megkötött? a masszából egy-két kanálnyit simítunk egy marhaszeletre, és úgy tekerjük fel a húst, hogy a széleket behajtjuk, így a töltelék nem folyik majd ki, miközben a tekercs készre párolódik. Hagyományosan az összegöngyölt tekercseket konyhai zsineggel megkötözték, de egyszerűbb, ha hústűvel megtűzzük.
Az így elkészített töltött hústekercseket enyhén megsózzuk, és a felforrósított zsíron (vagy olajon) elősütjük, hogy a hús vékony kérget kapjon. A felaprított hagymát és a zöldségeket is beletesszük, és pár percig a tekercsekkel együtt pároljuk. Amikor „zsírjára” sült, felöntjük a vörösborral- természetesen száraz villányival! -, és lefedve, takaréklángon még egy óráig rotyogtatjuk.

 

Amíg a tekercsek csendesen puhulnak, elkészítjük a burgonyafánkot.
Az élesztőt a cukorral meg a tej felével langyos helyre tesszük. Amíg felfut, meghámozzuk a főtt burgonyát, s még forrón át is törjük. Ha felfutott az élesztő, kidolgozzuk a liszttel, a burgonyával és a tejjel, sózzuk. A tésztát meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, tenyerünkkel ellapítjuk, és pogácsakiszúróval (megfelelő méretű pohárral) kiszaggatjuk.
Serpenyőben olajat melegítünk, pici tésztadarabot beledobva ellenőrizzük a hőmérsékletét, és a fánkok mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedjük a gömbölyűre sült fánkokat, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.

 

Tálalás előtt a tekercseket egy deszkára kiemeljük, pár perc pihentetés után ferdén felszeleteljük. A zöldséges szószt botmixerrel simára keverjük, ízlés szerint kevés tejszínnel, vagy tejföllel selymesítjük. A tányérra szedünk a szószból, erre ültetjük a hússzeleteket és a fánkokat.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Karácsony skandináv stílusban
Az ünnepi hangulat legfőbb felelőse a karácsonyfa, amire nagyon sok családnál kerül...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Varrható gyöngyök
Kedves Anita! Szeretném kövekkel, gyöngyökkel díszíteni a februári Praktikában látott...
Ünnepvárás
Az adventi kalendárium bontogatásával gyorsabban telnek a napok karácsonyig a kicsik...
Arany-fehér karácsony
Miközben az ünnepre készülődünk, átfuthat rajtunk egy érzés… talán más hangulatra...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION