A spenót


Kora tavasszal szinte az első és egyben legértékesebb levélzöldségünk a spenót, másnéven paraj. Az egész évben kapható mirelit spenótból főzni gyors és egyszerű megoldás, mégis – amikor szezonja van, vásároljunk inkább frisset.

Sokak gyerekkori rémálma – ha menzás főzelékként emlékeznek rá, pedig nagyon sokféle egészséges finomság készülhet belőle. Még jobb, ha nyersen kerül az asztalunkra, ezért újabban salátákba is keverik. Érdemes minél gyakrabban fogyasztani, mert a spenótban többféle B-vitamin is van, és a legmagasabb K-vitamin tartalmú zöldségünk. Ha rendszeresen esszük, csökkenthetjük a vércukorszintünket, emellett vérnyomás szabályozó hatása is van: enyhíti az alacsony és a magas vérnyomás kellemetlen tüneteit is. A spenót gyorsítja a vérképzést, segíti a vesék működését, továbbá erősíti az immunrendszert és gátolja a szervezet elsavasodását.

Akik eddig nem kedvelték a spenótot, próbálkozzanak a főzelék helyett más ételféleséggel, amihez szintén felhasználható ez az értékes zöldségféle. Íme egy rendhagyó lasagne recept, ezúttal nemcsak a megszokott paradicsomos töltelékkel, hanem egy spenótos krémmel is kiegészítve:

Spenótos lasagne

Hozzávalók 6-8 személyre:
1 doboz (50 dkg) vékony lasagne tészta
10-15 dkg parmezán sajt reszelve

A spenótos krémhez:
1 kg friss vagy 2 csomag mirelit spenót
50 dkg rikotta túró
3 dl főzőtejszín
2 gerezd fokhagyma

A paradicsomos krémhez:
2-3 ek. olívaolaj
2 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4 sárgarépa reszelve
1 kk. szárított vagy fél marok friss oregano
2 kk. szárított vagy egy marok friss bazsalikom
1 kk. méz
3 doboz vagy 1,2 kg hámozott paradicsom

bors
1 ek. balzsamecet
3-4 kisebb cukkini (+ olaj a megkenéséhez)
6-8 mozzarellagolyó

A spenótos krémhez összekeverjük a felengedett spenótot, a rikottát, az összezúzott fokhagymát, és annyi tejszínt adunk hozzá (kb. 1 dl-t), hogy finom krémes legyen. Sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk az olajban, majd a fokhagymával, a sárgarépával és a zöldfűszerekkel együtt kb. 20 percig rotyogtatjuk. Ekkor beleborítjuk a paradicsomot is, és újabb negyedóráig főzzük kis lángon. Végül a balzsamecettel ízesítjük.
A cukkinit csíkokra vágjuk, megkenjük olajjal, sózzuk, borsozzuk és pirosra sütjük.
A tepsit kiolajozzuk, a tésztalapokkal kirakjuk az alját. Rásimítjuk a spenótkrémet és megszórjuk a parmezán egyharmadával. Befedjük egy újabb tésztaréteggel, erre szűrőkanállal rászedjük a paradicsomkrém sűrűjét, meghintjük a parmezán második harmadával, és betakarjuk tésztalapokkal. Meglocsoljuk a maradék tejszínnel, körben a szélén is, aztán a paradicsomkrém levét is rákanalazzuk. Rétegenként kis mélyedést nyomunk a tésztába, és egy-egy mozzarellagolyót ültetünk mindegyikbe, végül a maradék sajtot ráhintjük a rakottas tetejére, és előmelegített, 180 C-os sütőben 30-40 perc alatt piros-ropogósra sütjük. Közben lapáttal meg-megnyomkodjuk, hogy jól összeérjenek az ízek.


Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Villányi szüretelőpecsenye
A baranyai ember egész évben egyszerűen étkezett, főként a táj adta alapanyagokat...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Varrható gyöngyök
Kedves Anita! Szeretném kövekkel, gyöngyökkel díszíteni a februári Praktikában látott...
Sült csirke csont nélkül
Sokfelé hagyományosan az egyik kedvenc ünnepi fogás a sült csirke. Így van ez Borbás...
Lencsés zakuszka
A zakuszkát, ezt a pazar zöldségkrémet erdélyi ételként ismerte meg Borbás Marcsi,...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION