Epres túrógombóc


Az eper egyike az első korai gyümölcsöknek, üde, friss színét, édes ízét kedveljük. Nemcsak frissen, megcukrozva finom csemege, de ha marad belőle, túrógombócba gyúrva is nagyon ízletes.

Ha a túrógombócot búzadara helyett amaranttal készítjük, nemcsak egészségesebb finomságot tálalhatunk, de gyorsabban is végzünk vele. Ugyanis ha ezt keverjük a gombóchoz, nem szükséges pihentetni, amíg összeállítjuk, felfő a víz, és már főzhetjük is a kalóriaszegényebb gombócokat. Az amarant magas fehérjetartamú, apró szemű gabonaféle, ami natúra boltokban, nagyobb szupermarketekben kapható.


Hozzávalók:
 

2/6 személyre:
25/75 dkg tehéntúró
2/6 tojás
8 ek. puffasztott amarantmag
1/3 ek. liszt
reszelt citromhéj

1/3 ek. vaj
5/15 dkg zsemlemorzsa
20/60 dkg eper

Egy lábasban felteszünk vizet főni. Az epret egy tésztaszűrőben folyó víz alatt gyorsan megmossuk, lecsepegtetjük, leszárítjuk, kicsumázzuk. Kisebb, kemény epreket válasszunk, mert amelyik túlérett, az szétáztatja a gombóc tésztáját, a nagyobbakat pedig nehéz gombóccá formázni. A túrót, a tojást, az amarantot, a lisztet, a citromhéjat és a sót villával összedolgozzuk. A masszából egy nagyobb diónyit a bevizezett tenyerünkbe teszünk, belenyomunk egy szem epret, és kanállal gombóccá formázzuk. A lobogva forró, enyhén sós vízben kifőzzük a gombócokat. Közben a vajon aranysárgára pirítjuk a zsemlemorzsát, és erre szedjük a megfőtt gombócokat. Még finomabb, ha morzsa helyett darált diót használunk. Vaníliás porcukorral megszórva kínálhatjuk.


Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Diós palacsintatorta
A palacsinta valószínűleg minden családban a kedvencek közé tartozik. Annyiféleképpen...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Varrható gyöngyök
Kedves Anita! Szeretném kövekkel, gyöngyökkel díszíteni a februári Praktikában látott...
Epres, rebarbarás pite
Borbás Marcsiéknál azokat a süteményeket szeretik, amelyekben jó sok, és lehetőleg...
Túrófánk farsangra
Fánksütés nélkül Borbás Marcsiéknál is elképzelhetetlen a báli szezon. Van, aki a...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION