Tarkababos káposzta


Ez az egytálétel az igazi hideg napok fogása, amikor jól esik a meleg, tartalmas étel. Borbás Marcsi ezúttal Vas megyéből választotta a receptet, amit egy vendégség alkalmával lesett el a házigazdától.

Olyankor is szokta ezt főzni, ha több vendéget vár – mert könnyű előre elkészíteni, csak az a fontos, hogy legyen elég nagy edényünk hozzá. A tarkabab a csülökkel és a kolbásszal, meg a káposztával soknak tűnik, de igazán finom étek, és ha mértékkel fogyasztják, nem okoz gondot.  Ráadásul a savanyú káposzta az egyik legfontosabb téli vitaminforrásunk, magas rosttartalmával pedig segít az emésztésben is. Marcsi egész télen, néha hetente többször is tesz belőle az asztalra, gyakran csak úgy magában, vagy salátaként, tökmagolajjal. A fűszerezésnél gyakran használja a borsikafüvet (nevezik még borsfűnek és csombornak is), mert finom, enyhén borsos aromája remek ízt ad a káposzta- és babételeknek. Szárított levélkéit szórja az ételbe. Érzékenyebb gyomrúak számára pótolja a bors használatát, és segítségével a felfúvódás is elkerülhető.

 



Hozzávalók 6-8 személyre:

 



1 kg sertéshús (lapocka v. dagadó)
1-2 köröm vagy 1 első csülök kicsontozva
20 dkg füstölt kolbász
1 kg savanyú káposzta
25 dkg tarkabab
1 fej vöröshagyma
1 ek. mangalicazsír vagy olaj
borsikafű
köménymag
csípős cseresznyepaprika
babérlevél
fűszerpaprika
1 l paradicsomlé

A szárazbabot előző este beáztatja, mert ha jól bedagad, nagyon gyorsan megfő.
A savanyú káposztát mindig megkóstolja, és ha túl savanyúnak találja, kicsit kiöblíti. Az egyik lábasba beleteszi a babot és a karikákra vágott füstölt kolbászt, s felönti annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd puhára főzi.
Közben a másik lábasba teszi a savanyú káposztát (a levet, amit kicsavar belőle, félreteszi, mert később még szükség lehet rá), erre kerülnek a csíkokra vágott húsok (a bőrös csülök semmiképpen sem hiányozhat ebből az ételből, mert attól lesz szép sűrű a leve). Annyi vizet önt rá, hogy a húsokat is ellepje, majd rászórja a fűszereket és egy kis kanál cukrot.
Amíg a kolbászos bab és a húsos káposzta megpuhul, nem marad más, mint a paradicsomos mártás elkészítése. A zsíron megpárolja az apró kockákra vágott hagymát, egy kanál lisztet és egy kávéskanál fűszerpaprikát szór rá, aztán felengedi a paradicsomlével. Ezt a mártást önti a babra, simára keveri, majd a káposztához adja. Ezután öt perc alatt összeforralja, és már kész is.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Villányi szüretelőpecsenye
A baranyai ember egész évben egyszerűen étkezett, főként a táj adta alapanyagokat...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Varrható gyöngyök
Kedves Anita! Szeretném kövekkel, gyöngyökkel díszíteni a februári Praktikában látott...
Diós palacsintatorta
A palacsinta valószínűleg minden családban a kedvencek közé tartozik. Annyiféleképpen...
Sült csirke csont nélkül
Sokfelé hagyományosan az egyik kedvenc ünnepi fogás a sült csirke. Így van ez Borbás...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION