Bolgár uborkaleves, a tarator


A sós ízek kedvelői nem szívesen eszik még nagy melegben sem az édes gyümölcsleveseket. Pedig sokféle zöldségből is lehet hűsítő nyári levest tálalni. A Csepel-szigeten a bolgár nemzetiségű, egykor primőrzöldségek termesztéséről híres kertész családokban nemzedékről nemzedékre hagyományozódik egyik kedves nyári ételük, az uborkaleves, vagyis a tarator.

Borbás Marcsi szerint a taratort az uborka mellett a joghurt savanykás íze, a kapor aromája és a fokhagyma jellemzi. Egyébként kánikulában figyelemre méltó a fokhagyma fertőtlenítő hatása is. Néha elhagyja a húslevest a receptből, egyszerűen vízzel pótolja. Akkor kicsit több sót és borsot ad hozzá, de egyébként úgy is finom. Tálaláskor a rászórt ropogós, pirított dió és az olívaolaj-cseppek teszik teljessé a tarator kellemesen savanykás, frissítő hatását.

Az idei dió még a fán van, a tavalyi pedig már nem igazán friss, még akkor sem, ha eddig a héjában tartottuk. Egyszerű ezen segíteni, pár percig serpenyőben pirítja, így még a vékony héja is lepereg róla. Durvára törve szórja a tányérokba szedett levesre.


Hozzávalók 4 személyre:

 

A leveshez:
2-3 nagyobb fürtös uborka
3-4 gerezd fokhagyma
nagy csokor kapor
4 dl natúr joghurt
4 dl húsleves

bors
5 dkg dió
2 ek. olívaolaj

Napraforgó kalácshoz:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
1 kk. cukor

10 dkg vaj
1 tojás a kenéshez

Így készül a tarator:

Marcsi először meghámozza és apróra felkockázza az uborkát. Nagyon pici darabokra aprítja a fokhagymagerezdeket is. A megmosott, lecsepegtetett kaprot is finomra vágja. Tálba önti a joghurtot, hozzáadja a hideg, zsírtalanított húslevest, ízlés szerint sózza, borsozza, beleszórja és elkeveri a kaprot. Végül jöhet a fokhagyma és az uborka. Lefedi a tálat és hűtőbe teszi, hogy az ízek összeérjenek. Illatosra pirítja a diót, és egy fóliazacskóban durvára töri.


Napraforgó kalács

A tészta alapanyagaiból kelt tésztát dagaszt, alaposan kidolgozza. Fél óra alatt duplájára keleszti. Átgyúrja a tésztát, nyolc kis cipót formáz belőle. Egyenként kinyújtja, megkeni a felolvasztott vajjal, és feltekeri mindegyiket. A tésztatekercseket háromszögekre vágja. Kivajazza a sütőformát és belerakosgatja a tésztadarabokat, egy rétegben. Kissé felveri a tojást, és bekeni vele a napraforgó kalácsot. Tizenöt perc alatt megsül 200?C-os, előmelegített sütőben. Az aranybarnára sült kalács tényleg pont úgy néz ki, mint a napraforgó közepe.

Marcsi a napraforgó kalácsot gyakran édesen süti. A tésztájába akkor sem tesz cukrot, de a felolvasztott vajban elkever 15 dkg porcukrot, és azzal keni meg a tésztalapokat, mielőtt feltekeri. Még finomabb, ha kevés darált diót vagy mákot is szór rá. Sőt, még látványosabb lesz, ha vegyesen, felét dióval, másik felét mákkal díszíti.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Diós palacsintatorta
A palacsinta valószínűleg minden családban a kedvencek közé tartozik. Annyiféleképpen...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Varrható gyöngyök
Kedves Anita! Szeretném kövekkel, gyöngyökkel díszíteni a februári Praktikában látott...
Sült csirke csont nélkül
Sokfelé hagyományosan az egyik kedvenc ünnepi fogás a sült csirke. Így van ez Borbás...
Lencsés zakuszka
A zakuszkát, ezt a pazar zöldségkrémet erdélyi ételként ismerte meg Borbás Marcsi,...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION