Töltött káposzta másképpen


A töltött káposzta szinte minden magyar család asztalán szerepel az ünnepek alatt. Ezt a szatmári fajtát azonban, amit kukoricakásával és paradicsommal főznek, kevesen ismerik.

Borbás Marcsi receptje szerint készült szatmári változata igazán különleges, és változatosabbá teszi a megszokott ízeket. Lepjék meg családjukat idén ezzel az újítással, meglátják, sikerük lesz.
Marcsi már napokkal karácsony előtt el szokta készíteni ezt a töltöttkáposzta-adagot, mert az íze egyre jobb lesz, ha áll, és többször melegítve még finomabb. Főzés előtt mindig megkóstolja a piacon vett hordós káposztát, és ha túl savanyúnak találja, akár többször is átmossa. Néha úgy hozza a kedve, hogy egyszerűen édes káposztából főzi meg ezt az ételt. Akkor csak leforrázza a fejes káposztát, és annak a leveleit tölti meg, egyébként ugyanúgy, a szatmári recept szerint készíti. Tálaláskor aztán mindkét változatot jó sok házi tejföllel és friss kenyérrel kínálja, mert úgy az igazi.

Azok számára is van ötlete, akik tartanak a töltött káposztától, mert túl nehéz ételnek tartják. A darált hús legyen pulykamellből, füstös íznek vegyenek hozzá főtt, füstölt pulykacombot, azt könnyű apróra vágni. A kukoricadarával és a fűszerekkel ezekből is ízletes tölteléket lehet készíteni. A zsír helyett pedig olajon párolják meg a hagymát, így nyugodt szívvel eheti mindenki.
 


HOZZÁVALÓK 6-8 személyre:

1 fej savanyított fejes káposzta
1 kg apró savanyú káposzta
1/2 kg füstölt hús
1/2 kg darált hús (dagadó a legjobb)
1 nagy fej vöröshagyma
30 dkg kukoricakása
2 nagy evőkanál mangalicazsír
1 l paradicsomlé
2-3 dl lecsó (konzerv)
só, bors, őrölt pirospaprika
1/2 kg füstölt tarja

ÍGY KÉSZÜL

Az egészben savanyított káposzta leveleiből éles késsel kivágja a vastag ereket, félbe vágja a leveleket, aztán lemossa, hogy ne legyen túl savanyú. Ezután elkészíti a tölteléket.
Az aprított vöröshagymát megpárolom mangalicazsíron, és meghintem kis fűszerpaprikával. Apró kockákra vágja a füstölt húst, összekeveri a darált hússal és az átmosott kukoricadarával. Hozzáadja a hagymát, a lecsót, sózza, borsozza, és jól összedolgozza a masszát. Ezt a tölteléket a levélkékbe tölti, de előbb a lábas aljára terít egy ujjnyi apró káposztát. A tenyerébe helyez egy levelet, evőkanálnyi tölteléket tesz rá, és úgy tekeri fel, hogy az egyik végét benyomkodja, a másikat hegyesre formázza, ahogyan a szatmáriaktól tanulta. A kis tölcséreket körben elhelyezi a lábasban. Hogy fokozza az ízeket, még szeletekre vágott füstölt oldalast vagy füstölt tarját is tesz a sorok közé. A legtetején mindig vágott káposztával fejezi be.
Ráönti a paradicsomlevet, és ha szükséges, még annyi vizet, hogy éppen ellepje a káposztát, aztán felteszi főni. Egy-másfél óra alatt elkészül.

Marcsi gyakran maga savanyítja a káposztát, méghozzá nagyon egyszerűen, ahogyan nyáron a kovászos uborkát. Lereszeli a káposztát, és egy üvegbe tömködi, tetejére tesz egy zsemlét. Enyhén sós, köménnyel és babérlevéllel ízesített, kézmeleg vízzel felönti, és langyos helyre teszi. Két-három nap alatt elkészül a finom, kovászolt savanyú káposzta.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Villányi szüretelőpecsenye
A baranyai ember egész évben egyszerűen étkezett, főként a táj adta alapanyagokat...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Varrható gyöngyök
Kedves Anita! Szeretném kövekkel, gyöngyökkel díszíteni a februári Praktikában látott...
Falatozás a szabadban
Egy természetben elköltött uzsonnához az élelmet valamiben magunkkal kell vinni,...
Megjelent a 20 éves születésnapi szám!
Megjelent a Praktika októberi, 20 éves szülinapi száma!

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION