Variációk spárgára


Borbás Marcsi alig várja a tavasz első friss zöldséghírnökét, a fehér és zöld kötegekben pompázó spárgát. Nagyon szereti üde ízét és azt, hogy csak a fantázia szab határt, miként készítse el. A sokféle finom spárgás fogásból most bemutat néhányat, aki megkóstolja, nem fog csalódni.

Sokan, ha a spárgáról hallanak, csak a krémleves jut az eszükbe. Talán azért, mert régebben csak vékonyka hajtásokat lehetett kapni. És ebből bizony, mire meghámoztuk, alig maradt valami. De ha biztosra akartunk menni, még át is kellett passzírozni, nehogy fás részek kerüljenek az ételbe. A spárgaszezon már április elején megkezdődhet. A fehérspárga íze lágyabb, de meg kell hámozni. A zöld spárga klorofilban dús, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a halványított változatban, ezért táplálékként értékesebb. Intenzívebb aromájú, hámozás nélkül is felhasználható. A sajttal, besamelmártásban készült változathoz jobban illik a zöld spárga. A sípok aljáról a fás részt Marcsi letöri, a többit feldarabolja és a szokásos sós, cukros, citromos vízben megfőzi. Serpenyőben vajat hevít, meghinti liszttel, majd felengedi tejjel és simára keveri. Sóval, borssal és őrölt szerecsendióval ízesíti a besamelmártást, aztán beleteszi a lecsepegtetett spárgadarabokat. Ha túl sűrűnek találja, még kevés tejszínt önt hozzá. Egy-két perc alatt összefőzi, végül két-három maréknyi reszelt sajtot szór bele. Amint a sajt a mártásba olvad, már tálalható is. A besamelmártásos spárgához remekül illik a füstölt baconszeletekből sütött feltét, de a virsli karikák és a sült kolbász is jól kiegészítik. A magazinban Marcsi elárul néhány titkot a spárga tisztításáról és elkészítéséről is. A magyaros konyha kedvelőinek a spárgát paprikásként ajánlja, és aki kicsit könnyedebbre vágyik, annak a franciás besamelmártásos változatot. Bemutatja az olajban sült spárgapuffancsot is, ami remek feltét lehet, míg snidlinges tejfölbe mártogatva kellemes vacsora.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Villányi szüretelőpecsenye
A baranyai ember egész évben egyszerűen étkezett, főként a táj adta alapanyagokat...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Varrható gyöngyök
Kedves Anita! Szeretném kövekkel, gyöngyökkel díszíteni a februári Praktikában látott...
Üvegpalack behálózva
Van egy szép üvegpalackod és dekorálnád? Vegyél elő spárgát vagy kenderzsinórt...
Diós palacsintatorta
A palacsinta valószínűleg minden családban a kedvencek közé tartozik. Annyiféleképpen...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION