Sült csirke csont nélkül


Sokfelé hagyományosan az egyik kedvenc ünnepi fogás a sült csirke. Így van ez Borbás Marcsiéknál is, de különösen akkor nagy az öröm, ha ezt a kicsontozott, zöldekkel töltött változatot készíti. Mert így, amikor felszeletelve tálalja, mindenkinek ropogósra sült, omlós húst jut.

Már jó ideje hozzászoktunk, hogy bármikor kaphatunk csirkemellfilét, alsó vagy felső combot, szárnyakat, amihez éppen csak kedvünk van. Pedig ha gazdaságosan akarunk vásárolni, jobban tesszük, ha egész csirkét veszünk, hiszen a szárnyas kicsontozása nem ördöngösség. Az így elkészített hús pedig egy négy-hattagú családnak is elég lehet, miközben a kibontott csontból remek alaplevest lehet főzni, tehát semmi nem vész kárba, és tálaláskor mindenkinek remek húsos, zöldfűszeres töltelékkel sütött szeleteket tálalhatunk. A kicsi, szinte csak jelzésszerű csont felől a comb szaftosabb részét, a másik végén a mell szárazabb húsát rejti a pirosra sült bőr.

 

 

HOZZÁVALÓK:
1 háztáji csirke
30 dkg spenót
15 dkg sajt
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 dkg zöldfűszeres krémsajt
1 kg krumpli

frissen őrölt bors
5 dkg vaj
2 ek. olaj
konyhai kötözőzsineg

A csirke kicsontozásához Marcsi először a mellére fekteti a baromfit. Végigvágja a gerince mentén a bőrét, és lebontja a két oldala felé. Megfordítja a csirkét, úgy folytatja a hús lefejtését a csontokról, és a mellhúsnál kétfelé vágja a madarat. Levágja a szárnyak végét, aztán kibontja a szárny felső csontját úgy, hogy a húsa egyben maradjon. A felső combcsontról is lefejti a húst, és az ízületnél elvágja, a csontot kiemeli. Az alsó combcsontról letisztítja a húst, és levágja a végéről a porcot, csak ez a kicsi csont marad a csirke egyik felében. A vaj felében megfuttatja a felaprított hagymát, fokhagymát, megpárolja a spenótot, sózza, borsozza. Összekeveri a lereszelt sajttal és a felaprított petrezselyemmel a tölteléket. Bőrével lefelé szétteríti a fél csirkét, a mellhúsát bevágja, hogy szétnyíljon a vastagabb része. A töltelék felét a húsra keni. Összefogja és hengeresre formázza a húst, aztán konyhai kötözőzsineggel körbehurkolja, hogy sütés közben megtartsa az alakját. Az olajon körben megpirítja a húsokat, aztán 180°C-os sütőben 45-50 perc alatt megsüti. A vaj másik felében pirosra süti a megfőzött krumplit, és a krémsajttal tálalja a csirke mellé. Pihentetés után bontja le a zsineget a sültről, aztán szeleteli fel.

Töltelékvariációk

Spenót helyett készíthetjük más zöldségekkel és zöldfűszerekkel, például gombával vagy csíkokra vágott, vastag húsú színes paprikával, kevés zsályával is a tölteléket. Aki a pikánsabb ízeket kedveli, gyümölccsel is ízesítheti a húst. A szilva és a sárgabarack különösen jól harmonizál a csirkesülttel. Amikor nincs szezonjuk, használhatunk aszalt gyümölcsöt is, ezeket nem árt egy napra kevés borba beáztatni sütés előtt.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Villányi szüretelőpecsenye
A baranyai ember egész évben egyszerűen étkezett, főként a táj adta alapanyagokat...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Varrható gyöngyök
Kedves Anita! Szeretném kövekkel, gyöngyökkel díszíteni a februári Praktikában látott...
Diós palacsintatorta
A palacsinta valószínűleg minden családban a kedvencek közé tartozik. Annyiféleképpen...
Lencsés zakuszka
A zakuszkát, ezt a pazar zöldségkrémet erdélyi ételként ismerte meg Borbás Marcsi,...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION