Borókás nyúlgerinc


Kevesen tudják, hogy a nyúlhús még a baromfihúsnál is egészségesebb, például zsír- és koleszterintartalma is alacsonyabb. Elkészítése is egyszerű, különösebb gyakorlatot sem igényel. Sonkás raguval és áfonyadzsemmel igazi csemege.


Kaszásleves a Bodrogközből


Ezt a kiadós nyári ételt egykor a földeken dolgozóknak vitték és kínálták az asszonyok. A sok zöldséggel, füstölt hússal főzött, savanykás, hideg leves egy nyári kirándulás vagy vízitúra után kifejezetten üdítő és tápláló fogás. Zsidek László az eredeti recept egy kímélőbb változatát készítette el nekünk.


Fűszeres falatok: a mititei


A többféle darált húsból gyúrt, fűszerezett, roston sült apró kolbászka híres erdélyi étel. A mititei parázs fölött sütve a legfinomabb, de serpenyőben elkészítve is ínycsiklandó fogás.


Epres túrógombóc


Az eper egyike az első korai gyümölcsöknek, üde, friss színét, édes ízét kedveljük. Nemcsak frissen, megcukrozva finom csemege, de ha marad belőle, túrógombócba gyúrva is nagyon ízletes.


A spenót


Kora tavasszal szinte az első és egyben legértékesebb levélzöldségünk a spenót, másnéven paraj. Az egész évben kapható mirelit spenótból főzni gyors és egyszerű megoldás, mégis – amikor szezonja van, vásároljunk inkább frisset.


Almával töltött borjúszelet


A hagyományos ételek közül ezúttal a Nyírségből választottunk egy ínycsiklandó, almával készített húsételt, melyet kisebb módosítással, még ízesebb változatban Zsidek László „tálal” az olvasóknak.


A savanyú káposzta


Télen a szervezetünk szinte éhezik a vitaminokra, ezért a tápanyagdús savanyú káposzta és a belőle készült ételek ideális vitaminforrások. Legjobb, ha nyersen esszük, de főtt ételként is változatosan elkészíthető.


Édes aprósütemények


Karácsonykor talán még az is fontolóra veszi a sütést, aki máskor megelégszik a késztermékekkel. Rájuk is gondoltunk, amikor a kiadós, jól tárolható apró sütik között válogattunk.


Igazi rizottó


Eláruljuk, hogyan készül, és mitől olyan finom az igazi rizottó. Az alig egy óra alatt elkészíthető ízletes fogás egyik titka a speciális, rizottóhoz való rizsfajta, amit nagyobb választékkal rendelkező üzletekben találhatunk meg a polcokon. A másik titok az elkészítés módjában rejlik.


Lapcsánka


Szinte minden tájegységben másképpen nevezik (tócsni, cicege, görhöny, pofézni, hadifasírt), és másképpen is csinálják. Abban azonban tökéletes az egyetértés, hogy ez a krumpliból készített ételeink egyik legfinomabbika: lehet feltét fözelék mellé vagy önálló vacsora, és persze borkorcsolyának is kiváló.


TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION