Almával töltött borjúszelet


A hagyományos ételek közül ezúttal a Nyírségből választottunk egy ínycsiklandó, almával készített húsételt, melyet kisebb módosítással, még ízesebb változatban Zsidek László „tálal” az olvasóknak.


A savanyú káposzta


Télen a szervezetünk szinte éhezik a vitaminokra, ezért a tápanyagdús savanyú káposzta és a belőle készült ételek ideális vitaminforrások. Legjobb, ha nyersen esszük, de főtt ételként is változatosan elkészíthető.


Mézeskalács másképpen


A karácsonyváró hangulatot a frissen sülő mézeskalács illata teszi teljessé. Sok háznál ma is elmaradhatatlan program a sütés, a gyerekek legnagyobb örömére.


Édes aprósütemények


Karácsonykor talán még az is fontolóra veszi a sütést, aki máskor megelégszik a késztermékekkel. Rájuk is gondoltunk, amikor a kiadós, jól tárolható apró sütik között válogattunk.


Igazi rizottó


Eláruljuk, hogyan készül, és mitől olyan finom az igazi rizottó. Az alig egy óra alatt elkészíthető ízletes fogás egyik titka a speciális, rizottóhoz való rizsfajta, amit nagyobb választékkal rendelkező üzletekben találhatunk meg a polcokon. A másik titok az elkészítés módjában rejlik.


Lapcsánka


Szinte minden tájegységben másképpen nevezik (tócsni, cicege, görhöny, pofézni, hadifasírt), és másképpen is csinálják. Abban azonban tökéletes az egyetértés, hogy ez a krumpliból készített ételeink egyik legfinomabbika: lehet feltét fözelék mellé vagy önálló vacsora, és persze borkorcsolyának is kiváló.


Savanyúságok újszerűen, egyszerűen


A nagymama kamrájából jól ismert házi savanyúságok ízeit nem biztos, hogy tudjuk utánozni, ezért most két kipróbált, új receptet ajánlunk. Még az is megtörténhet, hogy a mi savanyúnk is ugyanolyan legendás lesz…


Csiperke


Tápláló, nem hizlal, koleszterinmentes és nagyon finom. Ez a gomba!


Korpacibere


Ezt a savanykás levet használták levesekhez a nyáron. Gyümölcsös, zöldséges és húsleveseket egyaránt ízesítettek a ciberével. Nyáron jégbe hűtve üdítő italként is fogyasztható a vitamindús, kalóriaszegény cibere.


A pompos


Amikor még otthon sütötték a kenyeret, a maradék tésztából igazi csemege készült a kemence előterében. Ez volt a pompos (langalló, langali, bodag, bukti, vakarék), amit akár magyar pizzaként is emlegethetnénk.


TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION