Káposztás keltgombóc


Borbás Marcsi egy jellegzetes bácskai étellel, a káposztás kelt gombóc elkészítésével mutatkozik be lapunkban. Szeretettel, szívvel lélekkel süti-főzi ételeit, és mesél hozzá.


Rozmaringos narancslikőr


Fanyarédes narancsillat lengi körbe az otthonokat így karácsony táján, hisz ilyenkor ezt a déli gyümölcsöt nemcsak nyersen fogyasztjuk, de kerül belőle a süteményekbe, sültek mellé is. Most egy új formájában mutatkozik be, ugyanis likőrnek is nagyon finom.


Tihanyi libator


A novemberi Márton-nap és a libasütés fogalma mára szorosan összefonódott, a feléledő hagyományt egyre többen követik. Mi most egy Balaton-felvidéki, régi gyűjtésből származó, libacombos étket kínálunk.


Borókás nyúlgerinc


Kevesen tudják, hogy a nyúlhús még a baromfihúsnál is egészségesebb, például zsír- és koleszterintartalma is alacsonyabb. Elkészítése is egyszerű, különösebb gyakorlatot sem igényel. Sonkás raguval és áfonyadzsemmel igazi csemege.


Kaszásleves a Bodrogközből


Ezt a kiadós nyári ételt egykor a földeken dolgozóknak vitték és kínálták az asszonyok. A sok zöldséggel, füstölt hússal főzött, savanykás, hideg leves egy nyári kirándulás vagy vízitúra után kifejezetten üdítő és tápláló fogás. Zsidek László az eredeti recept egy kímélőbb változatát készítette el nekünk.


Fűszeres falatok: a mititei


A többféle darált húsból gyúrt, fűszerezett, roston sült apró kolbászka híres erdélyi étel. A mititei parázs fölött sütve a legfinomabb, de serpenyőben elkészítve is ínycsiklandó fogás.


Epres túrógombóc


Az eper egyike az első korai gyümölcsöknek, üde, friss színét, édes ízét kedveljük. Nemcsak frissen, megcukrozva finom csemege, de ha marad belőle, túrógombócba gyúrva is nagyon ízletes.


A spenót


Kora tavasszal szinte az első és egyben legértékesebb levélzöldségünk a spenót, másnéven paraj. Az egész évben kapható mirelit spenótból főzni gyors és egyszerű megoldás, mégis – amikor szezonja van, vásároljunk inkább frisset.


Almával töltött borjúszelet


A hagyományos ételek közül ezúttal a Nyírségből választottunk egy ínycsiklandó, almával készített húsételt, melyet kisebb módosítással, még ízesebb változatban Zsidek László „tálal” az olvasóknak.


A savanyú káposzta


Télen a szervezetünk szinte éhezik a vitaminokra, ezért a tápanyagdús savanyú káposzta és a belőle készült ételek ideális vitaminforrások. Legjobb, ha nyersen esszük, de főtt ételként is változatosan elkészíthető.


TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION