Mazsolás egytálétel


A régi, falusi lakodalmi ebédek egyik jellegzetes fogása volt ez az egressel savanyított, mazsolával édesített, laktató nyári egytálétel. Ezt a régi receptet ajánlja elkészítésre Borbás Marcsi.

 

Régen, amikor már érett a szőlő, az is került bele, így még üdítőbb lett. Az alapja jó sok zöldséggel főzött tyúkhúsleves, amit akkoriban természetesen ezeknek a mennyiségeknek a többszöröséből főztek, hatalmas edényekben. Kevés tennivaló adódott vele, nem kellett aggódni, hogy lesül, vagy kifut a fazékból, így a főzőasszony tudott közben más ételekkel is foglalkozni. A húsos ételekbe, sós levesekbe alma, szilva, szőlő került, mindig, ami éppen kéznél volt. Amikor szezonja volt, igyekeztek minél több gyümölcsöt aszalni, így tartósították télire.

 

 

Hozzávalók 6 személyre:
1 tyúk
3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 zeller
1 kis fej hagyma
4-5 szem bors
1 pohár tejföl
3 ek. liszt
10 dkg mazsola
10 dkg kis szemű szőlő
5 dkg egres
citromhéj
fahéj
4 szem szegfűszeg
kakukkfűágacska


A megtisztított tyúkot egy fazék hideg vízben felteszi főni a sárgarépával, zellerrel, hagymával és fehérrépával. Kissé megsózza, beledobja a borsot, és kicsi lángon, enyhén gyöngyözve főzi, amíg megpuhul a hús. Kicsi lábasban, kevés vízzel felfőzi a mazsolát a szőlővel. Egy másikban az egrest a citromhéjjal, fahéjjal és a szegfűszeggel addig főzi, amíg szétfőnek a szemek, így könnyebb lesz áttörni az egrest. Ha már megfőtt a hús, kiemeli a tyúkot, hogy kicsit hűljön, mire feldarabolja. A lisztet elkeveri a tejfölben, és behabarja vele a levest. Az egrest átpasszírozza, az így kapott pikánsan savanykás, fűszeres gyümölcsvelőt a leveshez önti. Végül a szőlővel összefőzött mazsolát is a leveshez keveri. A tyúkot falatnyi darabokra bontva teszi a levesestálba. A sárgarépát is kiszedi és felkarikázza (a többi zöldséget kiemeli és félreteszi), a levest is hozzákanalazza. Tálaláskor még nagy kanál tejföllel gazdagítja a levest.
Marcsi szerint még pikánsabb lesz az étel, ha kevés citromlevet is öntünk hozzá. Ezt mindenki ízlés szerint adagolja magának.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Villányi szüretelőpecsenye
A baranyai ember egész évben egyszerűen étkezett, főként a táj adta alapanyagokat...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Varrható gyöngyök
Kedves Anita! Szeretném kövekkel, gyöngyökkel díszíteni a februári Praktikában látott...
Variációk kuglófra és kakaóra
Az ünnepvárás hangulatához Borbás Marcsiéknál mindig is hozzátartozott a kuglóf mesés...
Diós palacsintatorta
A palacsinta valószínűleg minden családban a kedvencek közé tartozik. Annyiféleképpen...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION