Epres, rebarbarás pite


Borbás Marcsiéknál azokat a süteményeket szeretik, amelyekben jó sok, és lehetőleg gyümölcsös töltelék van. Éppen ilyen a rusztikus, linzertésztás pite, amibe a kevés eperrel megbolondított, dióval gazdagított rebarbarás töltelék kerül.

A rebarbarát azért kedveli Marcsi annyira, mert már akkor számíthat rá, amikor még alig van friss gyümölcs. A rebarbarát magas rosttartalma, a sok kalcium, magnézium és vas teszi értékes tápanyaggá, a benne lévő oxálsavtól savanykás-pikáns íze felveszi a versenyt a tavaszra már kevéssé friss almával. Még mindig főleg kiskerti növény, de mikor szezonja van, a legtöbb piacon kapható. Ha nem készítjük el egy-két napon belül, vizes konyharuhába csavarva tegyük nejlonzacskóba, így a hűtőben egy hétig eláll.

 

 

Hozzávalók:
A töltelékhez:
60-70 dkg rebarbara
1 dl víz
3-4 ek. kristálycukor
5-10 szem eper
1 citrom lereszelt héja
? kk. őrölt fahéj
1 bögre darált dió
1 ek. keményítő

A tésztához:
45 dkg liszt
30 dkg vaj
15 dkg kristálycukor
2 tojás
2 citrom
? kk. só
2-3 ek. hideg víz
1 citrom lereszelt héja

Marcsi tapasztalata szerint a piros színű rebarbara kevésbé savas, ezért, ha lehet, azt választja a piacon. A héját éles kis késsel vagy zöldséghámozóval szokta eltávolítani, aztán 2 cm-es darabokra vágja. Ha fásnak találja a levélnyelek végét, azt a részt levágja róla.
Főzés közben sok levet ereszt, ezért elég csak egy deci vizet adni hozzá, amikor felteszi főni a cukorral és az őrölt fahéjjal. Egy-két percig forralja, aztán beledobja a felaprított epret és a reszelt citrom héját, majd újabb pár percig főzi. Hogy kissé besűrűsödjön a töltelék, elkeveri benne a keményítőt. A végén még beleszórja a diót is, ami nemcsak felszívja a rebarbara levét, de így még finomabb lesz a pite. Félreteszi, hogy kihűljön. A tésztához összegyúrja a lisztet a hideg vajjal, a kristálycukorral, a két tojással, a sóval, és egy citrom reszelt héjával. A vaj maradhat kicsit darabos, aztán csak annyi jéghideg vizet ad a tésztához, hogy kemény cipó legyen belőle. Fóliába csomagolja, és hűtőbe teszi legalább 1-2 órára. A pihentetett tésztát belisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtja. Ráfekteti a pitesütőt és a forma magasságánál 3-4 cm-rel többet hagy rá, amikor körbevágja. A kivajazott sütőformába fekteti a tésztát, elegyengeti a túllógó széleket. Ráönti és elegyengeti a tésztán a hideg rebarbarás tölteléket, a tészta széleit ráhajtja, aztán szép hullámosan, körben összecsipkedi. Előmelegített sütőben, 180°C-on és 45- 50 perc alatt megsüti. Ennyi idő kell, hogy a töltelék is jól átsüljön.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Eperszezon
Itt az eperszezon. Mintázz, dekorálj az édes kis gyümölccsel.
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Varrható gyöngyök
Kedves Anita! Szeretném kövekkel, gyöngyökkel díszíteni a februári Praktikában látott...
Diós palacsintatorta
A palacsinta valószínűleg minden családban a kedvencek közé tartozik. Annyiféleképpen...
Sült csirke csont nélkül
Sokfelé hagyományosan az egyik kedvenc ünnepi fogás a sült csirke. Így van ez Borbás...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION