Lencsés zakuszka


A zakuszkát, ezt a pazar zöldségkrémet erdélyi ételként ismerte meg Borbás Marcsi, bár egyesek szerint örmény eredetű. A legfinomabb nyári zöldfélék ízei ötvöződnek benne.

A hozzáadott babtól, illetve az ő változatában a lencsétől és az olajtól kifejezetten laktató „evéshez való” – ugyanis ezt jelenti magyarul az elnevezése. Régen egész napos program volt a zakuszka befőzése, amikor a konyhakerti vagy a piacról származó zöldségekből nagy adagokban készítették, hogy aztán az üvegek sorban álljanak a kamra polcain. Így egész télen remek kiegészítője volt a különféle húsoknak, hideg sülteknek, de egyszerűen pirítós kenyérre kenve is kitűnő. Az eredeti receptben szemes babbal készítik. Marcsi tapasztalata szerint azonban könnyedebb, finomabb lesz a végeredmény, ha lencsével, méghozzá vörös lencsével főzi. Abban is változtatott a hagyományokon, hogy kisebb üvegekbe tölti, így felbontás után egyszerre elfogy, ezért nem szükséges tartósítószert beletenni.

 

 

HOZZÁVALÓK:
1/2 kg kápiapaprika
1/2 kg pritaminpaprika
1 kg padlizsán
3 fej vöröshagyma
2 sárgarépa
25 dkg vörös lencse
1/2 kg paradicsom
2 dl olaj
2-3 babérlevél

frissen őrölt bors

A padlizsánt és a paprikát sütőben megsüti. Pár perc pihentetés után lehúzza a héjukat. A padlizsánt felaprítja és egy tálba teszi. A paprika magjait kiszedi, aztán összevágja a húsát. A paradicsomokat is feldarabolja. Közben két evőkanál olajon megpárolja a kockákra vágott hagymát és a lereszelt sárgarépát. Egy tálban összekeveri a sült paprika húsát, a padlizsánt, meg a paradicsomot a megdinsztelt hagymával és sárgarépával. Egy nagyobb lábasban felforrósít fél deciliter olajat, beleteszi a zöldségeket, sózza, borsozza, és kevergetve félóráig rotyogtatja. Akkor hozzáadja a bő vízben átmosott vörös lencsét és a friss babérleveleket. Ezután addig főzi, amíg a lencse éppen megpuhul, de nem fő szét, így rusztikusabb lesz a zakuszka. Kis csatos üvegekbe kanalazza, és kevés olajat önt a tetejére, ezzel légmentesen lezárja, aztán csukja rá a fedelét. Így sokáig eláll tartósítószer nélkül is, de felbontás után már el kell fogyasztani.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Villányi szüretelőpecsenye
A baranyai ember egész évben egyszerűen étkezett, főként a táj adta alapanyagokat...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Varrható gyöngyök
Kedves Anita! Szeretném kövekkel, gyöngyökkel díszíteni a februári Praktikában látott...
Diós palacsintatorta
A palacsinta valószínűleg minden családban a kedvencek közé tartozik. Annyiféleképpen...
Sült csirke csont nélkül
Sokfelé hagyományosan az egyik kedvenc ünnepi fogás a sült csirke. Így van ez Borbás...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION