Hízott kacsamáj túrógombóccal


Miskolc egyik specialitása ez az ízletes étel. Mióta Borbás Marcsi megkóstolta, gyakran készíti ő is, amikor különlegességet akar tálalni, viszont kevés ideje van az elkészítésére.


Ferdinánd


A hagyományos paraszti lakodalmak elmaradhatatlan fogása Karcag vidékén a Ferdinánd sütemény. Elnevezésének eredete - sok más finomságéhoz hasonlóan - immár homályba vész ugyan, de a könnyű, édes kelt tésztacsigákat ma is nagyon kedvelik, esküvő sem kell ahhoz, hogy asztalra kerüljön.


Rozmaringos bárányleves


A húsvéti menü egyik különleges fogása lehet a pikánsan ízesített, rozmaringos bárányleves, mely önmagában is laktató fogás. A tejszíntől finoman selymes lesz, a hozzá kínált citrom pedig kellemesen fanyar ízt kölcsönöz neki.


Ó-hallstatti babos egytál


Különösen hangzik, de a százhalombattai ásatások tanúsága szerint már a késő bronzkorban itt élők is ismerték ezt az ételt. Ez a tartalmas egytálétel tél vége felé igazán jólesik, hiszen csupa melengető alapanyagból készül.


Részeges Izidor szelet


Felvidéken különösen sokféle finom süteményt ismernek, ilyen a részeges Izidor szelet is, melyet Nyitra mellett kóstolt Borbás Marcsi először. A hagyományokhoz ragaszkodva lakodalmakon és más jeles alkalmakkor manapság is gyakran sütik ezt az ínycsiklandó csemegét.


Gesztenyés fatörzs rumos meggyel


A hagyományos karácsonyi menü korszerű is lehet, erre jó példa a gesztenyés fatörzs sütés nélküli változata. Egy-két nappal az ünnep előtt elkészthető, majd a hűtőben várhatja, hogy a vacsora csúcspontjaként a tányérokra kerüljön.


Őzcomb sütőtökös sült almával


Egerben a jó borok mellé finom ételeket is kínálnak az egri „királyi főszakácsok” az egyik középkori hangulatot idéző étteremben, ahol először ette Borbás Marcsi ezt a különleges körettel tálalt vadsültet.


Borjúszegy erdei gombával


A töltött hús olyan étel, amelynek minden családban megvan a saját, nemzedékeken át öröklődő receptje. A tökéletesre pirult, ropogós, mégis omlós húsú, ízletes töltelékű borjúszegy is ezek közé tartozik.


Mandulás almás pite


Igazi őszi sütemény a csopaki almás pite, mert a töltelékhez felhasználhatunk bármilyen hullott almát. Másik meghatározó eleme a mandula, mely régen a legtöbb szőlőhegyen magról kelt fákon termett.


Mazsolás egytálétel


A régi, falusi lakodalmi ebédek egyik jellegzetes fogása volt ez az egressel savanyított, mazsolával édesített, laktató nyári egytálétel. Ezt a régi receptet ajánlja elkészítésre Borbás Marcsi.


TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION