Köményes sörkifli és borsóleves


Kiskunhalas környékén a köményes-sós kifli az esti kártyázás, iszogatás elmaradhatatlan kelléke. Kánikula idején főleg hideg sörrel fogyasztják, a hűvösebb napokon azonban borkorcsolyaként is kiváló. Borbás Marcsi szerint azonban nagyon jó akkor is, ha egy üdítő leves mellé kínáljuk, könnyű nyári ebédként.


Hízott kacsamáj túrógombóccal


Miskolc egyik specialitása ez az ízletes étel. Mióta Borbás Marcsi megkóstolta, gyakran készíti ő is, amikor különlegességet akar tálalni, viszont kevés ideje van az elkészítésére.


Ferdinánd


A hagyományos paraszti lakodalmak elmaradhatatlan fogása Karcag vidékén a Ferdinánd sütemény. Elnevezésének eredete - sok más finomságéhoz hasonlóan - immár homályba vész ugyan, de a könnyű, édes kelt tésztacsigákat ma is nagyon kedvelik, esküvő sem kell ahhoz, hogy asztalra kerüljön.


Rozmaringos bárányleves


A húsvéti menü egyik különleges fogása lehet a pikánsan ízesített, rozmaringos bárányleves, mely önmagában is laktató fogás. A tejszíntől finoman selymes lesz, a hozzá kínált citrom pedig kellemesen fanyar ízt kölcsönöz neki.


Ó-hallstatti babos egytál


Különösen hangzik, de a százhalombattai ásatások tanúsága szerint már a késő bronzkorban itt élők is ismerték ezt az ételt. Ez a tartalmas egytálétel tél vége felé igazán jólesik, hiszen csupa melengető alapanyagból készül.


Részeges Izidor szelet


Felvidéken különösen sokféle finom süteményt ismernek, ilyen a részeges Izidor szelet is, melyet Nyitra mellett kóstolt Borbás Marcsi először. A hagyományokhoz ragaszkodva lakodalmakon és más jeles alkalmakkor manapság is gyakran sütik ezt az ínycsiklandó csemegét.


Gesztenyés fatörzs rumos meggyel


A hagyományos karácsonyi menü korszerű is lehet, erre jó példa a gesztenyés fatörzs sütés nélküli változata. Egy-két nappal az ünnep előtt elkészthető, majd a hűtőben várhatja, hogy a vacsora csúcspontjaként a tányérokra kerüljön.


Őzcomb sütőtökös sült almával


Egerben a jó borok mellé finom ételeket is kínálnak az egri „királyi főszakácsok” az egyik középkori hangulatot idéző étteremben, ahol először ette Borbás Marcsi ezt a különleges körettel tálalt vadsültet.


Borjúszegy erdei gombával


A töltött hús olyan étel, amelynek minden családban megvan a saját, nemzedékeken át öröklődő receptje. A tökéletesre pirult, ropogós, mégis omlós húsú, ízletes töltelékű borjúszegy is ezek közé tartozik.


Mandulás almás pite


Igazi őszi sütemény a csopaki almás pite, mert a töltelékhez felhasználhatunk bármilyen hullott almát. Másik meghatározó eleme a mandula, mely régen a legtöbb szőlőhegyen magról kelt fákon termett.


TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION