Nemeztermések


A nemezlabda-készítés még a kezdőknek is megy, és akár a kisebb gyerekeknek sem jelent gondot. Ha ráadásként színes gyapjúburokba is zárjuk a golyóbisokat, máris gesztenye vagy virág lehet belőlük.


Valódi alakjukat akkor mutatják meg, ha a puha gyapjúkérget felvágjuk, és gondos gyúrással, tömörítéssel formára igazítjuk. A labda belsejéhez a durvább, rosszabb minőségű, vagy éppen feleslegessé vált gyapjúnkat is elhasználhatjuk. Kívül viszont érdemes finomabb szálú anyaggal – szalaggyapjúval – borítani, mert szebb és egyenletesebb felületet ad. A szalaggyapjút válasszuk szét kétujjnyi széles tincsekre, majd ezekből tépjünk le kétarasznyi darabokat a borításhoz. Rétegezéskor minél több egymásra merőleges, egymást keresztező tépés kerüljön a golyóra. A gyapjún kívül szükségünk lesz még tálra a vízhez, szappanra, ollóra.
A gesztenyéhez készítsünk egy kemény magot: maréknyi gyapjút nyomjunk össze, és egyenletesen, jó szorosan több irányból tekerjük be gyapjúcsíkokkal. Amikor 5-6 cm átmérőjűre hízott a golyó, kezdjük ráborítani a barna réteget. Fogjuk szorosan két markunkba a labdát, és így nyomjuk meleg vízbe, amíg megszívja magát. Szappanozzuk be a kezünket, és finoman nyomkodjuk, forgassuk két tenyerünk között a golyót, de csak apró mozdulatokkal. Addig ne gömbölygessük, amíg kissé össze nem áll. Amikor érezzük, hogy a felső réteg már nem mozog, kezdhetjük a gömbölygetést, majd ahogy a golyó keményedik, a kissé erősebb gyúrást. Amikor a labda már szép formát öltött, a külseje elég tömör, de még két ujjal könnyen összenyomható, tegyünk egy fehér foltot – két vékony gyapjútépést – az egyik oldalára, és nemezelő tűvel szurkáljuk a helyére. 
 
 
 
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Diy húsvéti répa
Egy ötletes csomagolással még emlékezetesebbé teheted a húsvét reggelét a gyerekek...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Ünnepi scrapbook oldalak
Kedves Brigitta! Látványosabb, élénkebb, mozgalmasabb
Húsvéti tojás természetesen
Próbáltad már természetes anyagokkal megfesteni a húsvéti tojást?
Berzselt tojások
A berzseléses, más néven levél takarásos tojásfestés, annyira egyszerű, hogy már...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION