Marokkói hangulatban


Ha új hangulatra, netán egzotikumra vágyunk, teremtsünk magunknak egy darabka mesés, arab világot az otthonunkban. Kis keleti varázzsal, például egy jellegzetes, méretes puffal megfűszerezhetjük modern, európai lakásunkat.

Mikor elkészítjük a jellegzetes lakáskiegészítőket, figyeljünk a színekre, a motívumokra, az anyagokra, mert ezekkel adhatjuk meg ennek a kultúrának a stílusjegyeit. A hangulat megteremtéséhez vegyük magunkat körül kényelmes puffokkal, sejtelmes fényeket sugárzó lámpásokkal, izgalmas színű, változatos textúrájú kelmékkel. Az egyszerű vászontól a selymes brokátig minden megfér egymás mellett. Mivel jórészt magunk készítjük el az új darabokat, figyelhetünk arra is, hogy a színek jól kiegészítsék, mondjuk kedvenc szőnyegünk árnyalatát – a lila mellé jól illik majd a ciklámen, a türkiz és a zöld, mellettük egy kevés tompább csillogású arannyal. A természetes anyagokat, a fémet, a fát részesítsük előnyben, és ne feledkezzünk meg a kézzel festett, aprólékos motívumokkal díszített csempékről sem. A hagyományokat tiszteletben tartva megmutatjuk, hogyan igazíthatunk puffot, tükröt, terítőt, mécsestartót és poháralátétet mai világunk otthonaihoz. A puffot vászonból varrjuk, a magazinban megadott minta alapján, és sablonnal festett mintával, gyöngyökkel és óriásflitterekkel díszítsük.
Mivel igen nagy halom tömőanyagot nyel el, a műszálas vatelint keverhetjük csíkokra felvágott anyagmaradékokkal, de újságpapírgombócokat is tehetünk a huzat aljába, ami jó tartást ad a formának. Csak az ülőrész alá tömjünk puhább matériát. A magazinban megmutatjuk, hogy a keleti motívumvilág aprólékos, mértani elemekből összetett, sokszor indásan hajlított díszítése, az arabeszk milyen terítőre vagy akár poháralátétekre festve. Kiegészítőként fémlapból készített lámpást és tükörkeretet is készíthetünk a lapban megadott instrukciók szerint.