A Fővárosi Művelődési Ház programjai


A Fővárosi Művelődési Házban (FMH) idén ősszel is számos, gyermekeknek szóló és családi program indul, ezekből is kiemelkednek a kézműves foglalkozások és alkotóművészeti klubok.

Az FMH modern és jól felszerelt környezetben szolgálja a főváros lakosságát, továbbra is Budapest egyik leglátogatottabb művelődési központjaként. Nyitott, befogadó intézményként legfontosabb feladata a kulturális értékek közvetítése, a közösségi művelődés feltételeinek megteremtése.

Rendszeres programokkal mind a mai napig a népi kultúrát igyekszik bemutatni: az évtizedek óta működő táncházi alkalmak mellett meseszínházi előadások népzenei koncertjeivel, az ünnepi időszakok (karácsony, szilveszter, farsang) családos mulatságaival, magyar néptánc tanfolyam szervezésével. A népi előadóművészet mellett a tárgyalkotó népművészet és egyéb kézműves irányzatok egyaránt fontos szerepet játszanak a ház életében.

A népművészet terén 2013 óta két nemzetközi pályázatban is részt vesz intézményünk. Az egyik pályázat témája a jól ismert, de elfeledett népművészeti értékek népszerűsítése a felnőttképzés módszereivel az elmaradott kistérségekben, ebben a pályázatban portugál, horvát, finn és lett partnereink vannak. A másik pályázatban horvát, cseh, bolgár, román (erdélyi) partnerszervezetekkel fejlesztünk egy nemzetközi népi ékszerkészítő tananyagot, melyben minden ország 3-3 jellegzetes gyöngyékszerét dolgozzuk fel. Ennek a pályázatnak a tananyagfejlesztés mellett nem titkolt célja a népművészeti mintakincs újrafeldolgozása, a népi gyöngyékszerek modern áttervezése oly módon, hogy- stílusjegyeiket megőrizve- jobban idomuljanak a mai viseletkultúrához.

Ennek fényében indítjuk új gyöngyfűző foglalkozásunkat, melynek célja, a hagyományos népi gyöngyfűzés megismerése, és ezen technikák felhasználásával modern, a mai kor ízlésvilágához igazodó ékszerek készítése. A mintafeldolgozásnak szép példáját láthattuk a 2014. évi Berekai Éva Országos Népi Ékszer Pályázaton, ahol oktatónk, Nagy Gyöngyi megnyerte a pályázat fődíját munkáival.

A gyöngyfűzés mellett, elindulnak Nyiredy Judit textiltervező iparművész által vezetett foltvarró foglalkozások, melyek segítségével a résztvevők egyedivé és szebbé varázsolhatják otthonaikat, és különleges, kreatív ajándékokat, játékokat készíthetnek szeretteiknek.

Azok számára, akik más jellegű alkotó tevékenységet keresnek maguknak, nekik ajánljuk Picasso festőiskolát, amely több éve működő amatőr művészeket képző társaság. A festőiskola vezetője Vágó Zoltán, aki a kezdőket megtanítja a különböző rajzolási technikákra, majd az olajfestészet alapjainak elsajátítására. A gyakorlati oktatáson túl, művészettörténeti ismeretek közvetítése is jelen van a foglalkozásokon.

Az alkotás szépségeivel már korán megismerkedni kívánó gyermekek részére ajánljuk új kreatív rajzszakkörünket. Ezen a foglalkozáson könnyen és játékosan sajátíthatják el a rajzolás alapjait ceruzával és szénnel egyaránt. A jó hangulatú szakkör alatt, barátságos környezetben fejlődik a gyermekek szín- és térlátása, kézügyessége.

Mivel a foglalkozásokon résztvevők szinte valamennyien munka és család mellett alkotnak, nagy szükségük van egy olyan térre, ahol félretehetik kötelességeiket és csak az alkotásnak, az önképzésnek, a hagyományok továbbéltetésének szentelhetik idejüket.

Fővárosi Művelődési Ház      Telefon: (1)203-3868

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION