hirdetés

Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Sibori, a japán textilfestés

Nagy divat a batikoláshoz hasonlító, egyedi mintázatú, jellegzetes színű textília. Ha kipróbálod ezt a kötözéssel, hajtogatással készített, ősi kelmefestést, biztos sikerrel kecsegtető, izgalmas alkotás vár rád.

A japán sibori technikánál általában indigóval festenek, ezért lett védjegye a kék-fehér színkombináció, ami idén nagy divat a lakáskultúrában. Ezzel a természetes színezőanyaggal otthon nehéz lenne dolgozni, de jól helyettesítheted a hobbiboltokban kapható textilfestő porokkal. A sibori annyiban más az egyéb batik eljárásoktól, hogy az anyag kötözésén kívül különböző hajtogatással is irányítjuk a mintázást. Fontos, hogy természetes szálú alapanyagot, pamutot, lent vagy viszkózt válassz. Először avasd be a kelmét forró, enyhén mosószeres vízben, hogy kimosd a gyári kikészítőréteget és mérettartó maradjon a textil. Utána a még enyhén nedves anyagot vasald is ki. Ha majd kötözés után, de még festés előtt vízbe áztatod az anyagot, a szálak telítődnek, így kevesebb színes festőlé szívódik az elkötözött részekbe, és részletesebbek lesznek a minták. Festéskor igen meleg, jól gőzölgő, sötét lében rövidebb idő alatt is intenzív színt kap az anyag.

Hozzávalók • pamutvászon  kék ruhafesték • fenyődeszka • ruhacsipesz • pillanatszorító • üvegpalackok • széles befőttesgumi • festőlábas • vasaló

A siborin belül az itajime technikánál az előre meghajtogatott vásznat két egyforma, lapos forma közé szorítjuk, utána kerül a festőlébe. Egy 150×150 cm-es terítő geometrikus mintájához a fenyődeszkából fűrészelj ki két 19 cm-es, egyenlő oldalú háromszöget.

Hajtogasd meg az anyagot harmonikaszerűen hosszában, nyolc részben, és minden hajtásvonalat vasalj le. Hajtogasd a csíkot egyenlő szárú háromszög formára, az éleket itt is vasald le, és szorítsd a falapok közé a „szendvicset". Készítsd el a festőlevet, és mikor már gőzölög, tedd bele az anyagot. Öt-tíz perc után vedd ki, öblítsd le hideg, folyó víz alatt, bontsd szét és újfent öblögesd ki hideg vízben. Szárítás után beszegheted a terítőt.

KZ_0809.jpg

Csipeszek, sorban

Szorítóforma lehet a legegyszerűbb fa ruhaszárító csipeszből is. Érdemes kipróbálnod, az asztali futónak milyen mintát ad. Hajts hosszában, harmonikaszerűen négyrét egy 40×140 cm-es pamutvásznat, és alaposan vasald le az éleket. Keresztben is hajtsd félbe, majd a csík mindkét végét fel, vissza a hajtásig, szintén levasalva.

A két hosszanti oldalt fogd össze a 12-12 csipesszel, egyenletesen elosztva. Mivel az anyagot a csipeszek kis helyen szorítják el, most fontos a legalább 5-10 percig tartó, vizes előáztatás. Így a festőlé nem szívódhat be alájuk.

Tedd át a kelmét intenzív színű, gőzölgő festőlébe, tartsd benne 5 percig, majd hideg, folyó víz alatt öblítsd ki. Vedd le a csipeszeket, és széthajtogatás után öblítsd át még egyszer az anyagot, majd szárítsd meg. Már csak el kell szegned a széleket.

KZ_0820.jpg

Négyzetesre hajtogatott anyagot összeszoríthatsz két befőttesüveg tetejével.

A hullám mintát ötvözheted a geometriával, ha kötözés előtt berakod az anyagot. A pamutvászonból az üveg átmérőjének duplájára van szükséged, amit a rajz szerint hajtogass meg és vasalj le.

A rétegzett anyagot több gumival, 4 cm-enként rögzítsd az üvegen, majd az anyaggal együtt told le a gumikat, hogy a vászon összegyűrődjön. Így áztasd be, és utána megfestheted a kelmét (részletek a xx oldalon), végül körben szegd el a kendőt.

01

Amikor a kelmét egy széles rúdra vagy csőre tekerve kötözöd át, a sibori technikák közül az arashi mintázást próbálhatod ki. A legegyszerűbb, ha az említett csőnek egy hosszúkás, egyenes falú üveget választasz, az elkötözéshez pedig szélesebb gumigyűrűket használsz. Sok a variációs lehetőség, például gumizás előtt berakhatod az anyagot, vagy átlósan is kötözheted az üvegre, amivel érdekes cikcakk mintát kapsz.

Szabj kicsit szélesebb anyagot a kiválasztott üveg kerületénél, és borítsd a palástjára. Alul rögzítsd egy befőttesgumival, majd tőle 4 cm-re tegyél egy újabbat, majd így folytasd felfelé. Végül a vászonnal együtt told le a gumikat, hogy az anyag összegyűrődjön. Töltsd meg az üveget vízzel, és állítsd áztatóvízbe 5 percre, utána kiöntheted a vizet. Most tegyél bele forró vizet, és beleállíthatod a meleg festékfürdőbe (B). 5 perc után kiöblítheted, és a gumikat is leveheted. Jöhet az újabb öblítés és a szárítás.

KZ_0910.jpg

 

 hirdetés


Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk

GYEREKSZOBA
Unikornis szék
GYEREKEKKEL
Kavicsvilág

GYEREKEKKEL
Diófigurák
NAPPALI
Fess bútort!
GYEREKEKNEK
Szellemes ötlet


OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP