Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Sibori, a japán textilfestés

Nagy divat a batikoláshoz hasonlító, egyedi mintázatú, jellegzetes színű textília. Ha kipróbálod ezt a kötözéssel, hajtogatással készített, ősi kelmefestést, biztos sikerrel kecsegtető, izgalmas alkotás vár rád.

A japán sibori technikánál általában indigóval festenek, ezért lett védjegye a kék-fehér színkombináció, ami idén nagy divat a lakáskultúrában. Ezzel a természetes színezőanyaggal otthon nehéz lenne dolgozni, de jól helyettesítheted a hobbiboltokban kapható textilfestő porokkal. A sibori annyiban más az egyéb batik eljárásoktól, hogy az anyag kötözésén kívül különböző hajtogatással is irányítjuk a mintázást. Fontos, hogy természetes szálú alapanyagot, pamutot, lent vagy viszkózt válassz. Először avasd be a kelmét forró, enyhén mosószeres vízben, hogy kimosd a gyári kikészítőréteget és mérettartó maradjon a textil. Utána a még enyhén nedves anyagot vasald is ki. Ha majd kötözés után, de még festés előtt vízbe áztatod az anyagot, a szálak telítődnek, így kevesebb színes festőlé szívódik az elkötözött részekbe, és részletesebbek lesznek a minták. Festéskor igen meleg, jól gőzölgő, sötét lében rövidebb idő alatt is intenzív színt kap az anyag.

Hozzávalók • pamutvászon  kék ruhafesték • fenyődeszka • ruhacsipesz • pillanatszorító • üvegpalackok • széles befőttesgumi • festőlábas • vasaló

A siborin belül az itajime technikánál az előre meghajtogatott vásznat két egyforma, lapos forma közé szorítjuk, utána kerül a festőlébe. Egy 150×150 cm-es terítő geometrikus mintájához a fenyődeszkából fűrészelj ki két 19 cm-es, egyenlő oldalú háromszöget.

Hajtogasd meg az anyagot harmonikaszerűen hosszában, nyolc részben, és minden hajtásvonalat vasalj le. Hajtogasd a csíkot egyenlő szárú háromszög formára, az éleket itt is vasald le, és szorítsd a falapok közé a „szendvicset". Készítsd el a festőlevet, és mikor már gőzölög, tedd bele az anyagot. Öt-tíz perc után vedd ki, öblítsd le hideg, folyó víz alatt, bontsd szét és újfent öblögesd ki hideg vízben. Szárítás után beszegheted a terítőt.

KZ_0809.jpg

Csipeszek, sorban

Szorítóforma lehet a legegyszerűbb fa ruhaszárító csipeszből is. Érdemes kipróbálnod, az asztali futónak milyen mintát ad. Hajts hosszában, harmonikaszerűen négyrét egy 40×140 cm-es pamutvásznat, és alaposan vasald le az éleket. Keresztben is hajtsd félbe, majd a csík mindkét végét fel, vissza a hajtásig, szintén levasalva.

A két hosszanti oldalt fogd össze a 12-12 csipesszel, egyenletesen elosztva. Mivel az anyagot a csipeszek kis helyen szorítják el, most fontos a legalább 5-10 percig tartó, vizes előáztatás. Így a festőlé nem szívódhat be alájuk.

Tedd át a kelmét intenzív színű, gőzölgő festőlébe, tartsd benne 5 percig, majd hideg, folyó víz alatt öblítsd ki. Vedd le a csipeszeket, és széthajtogatás után öblítsd át még egyszer az anyagot, majd szárítsd meg. Már csak el kell szegned a széleket.

KZ_0820.jpg

Négyzetesre hajtogatott anyagot összeszoríthatsz két befőttesüveg tetejével.

A hullám mintát ötvözheted a geometriával, ha kötözés előtt berakod az anyagot. A pamutvászonból az üveg átmérőjének duplájára van szükséged, amit a rajz szerint hajtogass meg és vasalj le.

A rétegzett anyagot több gumival, 4 cm-enként rögzítsd az üvegen, majd az anyaggal együtt told le a gumikat, hogy a vászon összegyűrődjön. Így áztasd be, és utána megfestheted a kelmét (részletek a xx oldalon), végül körben szegd el a kendőt.

01

Amikor a kelmét egy széles rúdra vagy csőre tekerve kötözöd át, a sibori technikák közül az arashi mintázást próbálhatod ki. A legegyszerűbb, ha az említett csőnek egy hosszúkás, egyenes falú üveget választasz, az elkötözéshez pedig szélesebb gumigyűrűket használsz. Sok a variációs lehetőség, például gumizás előtt berakhatod az anyagot, vagy átlósan is kötözheted az üvegre, amivel érdekes cikcakk mintát kapsz.

Szabj kicsit szélesebb anyagot a kiválasztott üveg kerületénél, és borítsd a palástjára. Alul rögzítsd egy befőttesgumival, majd tőle 4 cm-re tegyél egy újabbat, majd így folytasd felfelé. Végül a vászonnal együtt told le a gumikat, hogy az anyag összegyűrődjön. Töltsd meg az üveget vízzel, és állítsd áztatóvízbe 5 percre, utána kiöntheted a vizet. Most tegyél bele forró vizet, és beleállíthatod a meleg festékfürdőbe (B). 5 perc után kiöblítheted, és a gumikat is leveheted. Jöhet az újabb öblítés és a szárítás.

KZ_0910.jpg

 

 hirdetés


Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk


GYEREKSZOBA
Unikornis szék


OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP