Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Mintázz természettel

A különböző színpompás virágok és levelek színes festménynek is beillő lenyomatot hagynak a textilen, ha festőnedveiket forró víz felett gőzölve előcsalogatod. Balla Gemma, aki hazai szakértője a technikának, most bevezet ebbe a titokzatos világba.  

Az ecoprint, vagyis a növényekkel való nyomatkészítés, a hagyományos növényi festés továbbfejlesztése. A textíliát csak a növényekben megtalálható természetes festék­anyagok színezik meg, a mintázatot pedig a növények változatos formái, körvonalai alakítják. 
A nyomtatáshoz bármilyen kerti vagy mezei növény levelét, szirmát, termését felhasználhatod, de ne lepődj meg azon sem, ha más szín köszön vissza a végén, mint amit várnál. A páfrány például önmagához hűen üde zöld nyomatot hagy, a vörös rózsaszirom azonban inkább barna, mint élénkvörös árnyalatot. Érdemes kísérletezgetni velük, valamint utánaolvasni annak is, hogy melyik növény mikor van a festőereje teljében, és akkor gyűjteni azokat. 

Hozzávalók: • 40x150 cm-es selyemsál • levelek, termések, virágok • rozsdás vasdarabok, kulcsok • ecet, víz • befőttesüveg • műanyag tál • gumikesztyű • folpack fólia • fazék párolóbetéttel

Áztass be néhány rozsdás vasdarabot legalább egy éjszakára 2 l víz és 1 dl ecet keverékébe. A vasból készült pác segíti a festési folyamatot. Öntsd át egy tálba a levet és fektesd bele a leveleket, szirmokat. Vizezd be a selyemsálat, csavard ki és nedvesen terítsd le. Simítsd ki a gyűrődéseket. Ha szükséges, mert gyorsan szárad a selyem, szórófejes flakonból spriccelhetsz még vizet a sálra. 

Rendezd el tetszés szerint a növényeket a sálon, körülbelül a feléig. Igazgasd el őket, hogy szépen kisimuljanak, majd borítsd rá a sál másik felét. Fektess rá folpack fóliát. Egy hurkába csavart rongyot is 
burkolj be fóliával, majd szorosan csavard fel rá a sálat.

05

Spárgával kötözd végig szorosan, majd hajtsd S alakba, és úgy is kösd át. Fazékban forralj vizet, helyezd a párolóbetétbe a tekercset, és gőzöld fedő alatt másfél órán át. Ha kissé lehűlt, bontsd szét a tekercset, szedd le a növényeket a selyemről. Átöblítés után gőzölős vasalóval simítsd át a sálat.

A növényekben található színes festékmolekulákat a rozsdás vassal készült pác segít rögzíteni a selyemszálhoz. KZ_V1_0006_ok.jpg

CÍMKÉK: sál


hirdetés


Legnépszerűbb témák


KIEGÉSZÍTŐK

KIEGÉSZÍTŐK
Dekorálj kaktusszal
KIEGÉSZÍTŐK
Diy kényelem
KIEGÉSZÍTŐK
Róka-mókaEZT IS Ajánljuk
OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP