Megfiatalított bútordarab


Sokaknak lehet ismerős ez a kisszék, hiszen a '60-as évektől kezdődően több generáció nőtt fel mellette. Ha a sárközi festett bútorok mintáiból kölcsönveszünk egy-két egyszerűbb motívumot, egészen fiatalos és vidám külsőt adhatunk az öreg székeknek.

A stabil ülőalkalmatosságok kiállták az idők próbáját, így hát megérdemlik, hogy új ruhát öltsenek. A széket nem érdemes szétszedni, de ha vannak meglazult lécei, rögzítsük ezeket pici szöggel vagy csavarral. Az alapozáshoz válasszunk vízzel hígítható, selyemfényű zománcfestéket. A mintázáshoz ideálisak a falfestékekhez keverhető színezőpaszták, amelyek intenzív árnyalatúak, állaguk sűrű, igen kiadósak, száradás után vízállók és nem kopnak. A régi széket tisztítsuk meg, távolítsuk el a festéket, és javítsuk ki az esetleges hibákat. Csiszoljuk át, majd alapozzuk le a bútort vizes bázisú zománcfestékkel. Hagyjuk megszáradni. Tervezzük meg a minták helyét, rajzoljuk át ezeket sütőpapírra, puha grafitceruzával. Celluxszal ragasszuk a másolatot a háttámlára, rajzolt oldalával lefelé, és húzzuk át újra a kontúrokat, amelyek így nyomot hagynak a lécen. Kezdjük a festést a nagyobb mintarészletekkel, illetve a világosabb színekkel. Miután a minták megszáradtak, fessük ki a piros bogyókat. Mindegyik pötty előtt mártsuk meg az ecsetet, hogy telt, erőteljes színű bogyókat festhessünk. A zöld levélkéket a szélesebb, kerek végétől kezdjük festeni, majd az elvékonyodó csúcsában befejezve a vonást. Ezután fehér festékkel húzzuk meg a fénycsíkokat, amelyek élettelivé teszik a részleteket. Végül puha ronggyal dörzsöljünk bútorviaszt a szék teljes felületére. A magazinban további ötleteket olvashatnak a régi festékek eltávolításának módszereiről, egy szemhéjtus felhasználási lehetőségeiről, és azokat az apró fogásokat is megosztjuk, hogyan festhetnek finoman árnyalt motívumokat.
Cseke-Marosi Eszter bútorfestő és Cseke Attila bútor- és hangszerkészítő keze munkáját dicsérik a megfiatalodott kisszékek. Attila vállalta az előkészítést, az alapozást és a viaszolást, míg Eszter sárközi minták alapján gondolta ki és festette meg a mintákat. (www.macsekmuhely.hupont.hu)  

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Színtrendek nyárra
Színtrend-mustra 2020-ra A lakberendezésben és a divatban a nemzetközi szakemberek...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Ünnepi scrapbook oldalak
Kedves Brigitta! Látványosabb, élénkebb, mozgalmasabb
Shibori technika
A shibori legalább száz ősi japán textilfestési technika gyűjtőneve, melynek során...
Tojásfestés természetesen
Mikor tojásszínezésről van szó, a festőnövények közül a prímet a vöröshagyma héja...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION