A fogyókúrázók egyik nagy mumusa az étrend és a kalóriák számolgatása. A kalóriadeficitre ugyanis mindenképpen szükség van ahhoz, hogy leadjuk azokat a fránya plusz kilókat, éppen ezért kulcsfontosságú, hogy mit és hogyan eszünk.
„A legfontosabb, hogy a drasztikus, egészségtelen súlycsökkentést felejtsük el és ne úgy akarjunk fogyni, hogy az utolsó pillanatban elkezdünk koplalni, mert három hét múlva jön a nyaralás vagy az esküvő. Az egészséges fogyás mértéke ugyanis heti fél-másfél kiló, ekkor lesz tartós és sikeres a fogyókúra, tehát márciusban még épp időben van az, aki 5-10 kilótól megszabadulna nyárra. Egészséges, fenntartható diétára van szükség, és fontos a megtervezett étrend, valamint a napi 3-5-szöri étkezés” - fejtette ki Ötvös Edina, az IdealBody táplálkozási szakértője.
A szakértő arra is kitért, hogy a fogyókúra ideje alatt be kell látni, hogy bizonyos ételeket teljesen mellőznünk kell. A fehér kenyér és tészta mellett a cukros süteményeket, a csipszeket, édes kekszeket, finomított szénhidrátokat, gyorséttermi ételeket, cukrozott üdítőket ajánlatos elkerülni. Ezekben ugyanis a magas kalóriatartalom mellett kevés az értékes tápanyag, ezért ha gyakran és sokat fogyasztunk belőlük, a kalóriabevitel megnő, de a szervezetünk nem kapja meg az egészséges működéshez szükséges tápanyagokat. A tiltólistás ételek mellett azonban számos tévhit él arról, mit szabad és mit nem enni a fogyókúra ideje alatt.
Apró tippek
„A fehér kenyér helyett válasszuk kovászos teljes kiőrlésű termékeket, ezeknek magasabb a rosttartalma és hamarabb eltelítenek, és így kevesebbet is eszünk belőle. Fontos azonban a fokozatosság, hisz ha valakinek a fehér kenyér a napi étkezésének a része volt, nehezen vált egyik napról a másikra. Érdemes minden terméken ellenőrizni a kalóriamennyiséget és a tápanyagtartalmat is. A sajtban, sertés- és marhahúsban, olajos magvakban, műzliszeletekben sok lehet a kalória, ezeket ajánlatos kiváltani egy egészségesebb verzióval, illetve csak keveset fogyasztani belőlük. A magvak esszenciális zsírsavakban gazdagok, de a fogyókúra során inkább ne a zacskóból eszegessük a mogyorót, hanem tegyünk belőle egy kis tálkába, így elkerülhetjük, hogy észrevétlenül sokat együnk belőle. A sajtok közül válasszuk a mozzarellát vagy a ricottát, ezekben kevesebb a zsírtartalom és magas a fehérjetartalmuk. De választhatunk aromásabb sajtot is, mint a cheddar, ami zsíros ugyan, de erős a zamata, ezért kevesebbel is jól lakunk, főleg, ha lereszeljük.”
Fotó: Pixabay
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2024 – minden jog fenntartva