A füge mediterrán gyümölcs, de déli lejtőkön, szélvédett falak, kerítések mellett hazánkban is megterem. Kompótnak, dzsemnek és különleges fűszerezéssel, egy szelet kaláccsal is nagyon finom.
Még szeptemberben sincs késő a befőzéshez, a fügelekvár elkészítése nem ördöngösség, és a kamra különlegessége lesz.
Hozzávalók: 5 kg füge, 1.5 kg kristálycukor
A fügéket egyesével alaposan mosd meg, a szárukat vágd le. A megszárított gyümölcsöket először félbe, megint félbe, s a negyedeket is félbe vágjuk.
A felvágott fügét a lekvárfőzésre használt edénybe tesszük, ráöntjük a tetejére a cukrot, letakarjuk és éjszakára állni hagyjuk.
Másnap közepesnél kicsit mérsékeltebb lángon, 3-4 órán keresztül főzd. Ha túl sok a leve, merj le belőle, majd a tűzről lehúzva botmixerrel pépesítsd a fügedarabokat.
Tedd vissza a tűzhelyre, várjd meg, míg egy-kettőt rottyan. A kész lekvárt merd sterilizált üvegekbe, befőttes fóliát feszíts a tetejük alá, csavard rá a fedőket, és mehetnek is a száraz dunsztba egy-másfél napra, vagy amíg ki nem hűlnek.