hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Epres, rebarbarás pite

Borbás Marcsiéknál azokat a süteményeket szeretik, amelyekben jó sok, és lehetőleg gyümölcsös töltelék van. Éppen ilyen a rusztikus, linzertésztás pite, amibe a kevés eperrel megbolondított, dióval gazdagított rebarbarás töltelék kerül.

A rebarbarát azért kedveli Marcsi annyira, mert már akkor számíthat rá, amikor még alig van friss gyümölcs. A rebarbarát magas rosttartalma, a sok kalcium, magnézium és vas teszi értékes tápanyaggá, a benne lévő oxálsavtól savanykás-pikáns íze felveszi a versenyt a tavaszra már kevéssé friss almával. Még mindig főleg kiskerti növény, de mikor szezonja van, a legtöbb piacon kapható. Ha nem készítjük el egy-két napon belül, vizes konyharuhába csavarva tegyük nejlonzacskóba, így a hűtőben egy hétig eláll.

334.jpg

Hozzávalók:
A töltelékhez:
60-70 dkg rebarbara
1 dl víz
3-4 ek. kristálycukor
5-10 szem eper
1 citrom lereszelt héja
? kk. őrölt fahéj
1 bögre darált dió
1 ek. keményítő

A tésztához:
45 dkg liszt
30 dkg vaj
15 dkg kristálycukor
2 tojás
2 citrom
? kk. só
2-3 ek. hideg víz
1 citrom lereszelt héja


Marcsi tapasztalata szerint a piros színű rebarbara kevésbé savas, ezért, ha lehet, azt választja a piacon. A héját éles kis késsel vagy zöldséghámozóval szokta eltávolítani, aztán 2 cm-es darabokra vágja. Ha fásnak találja a levélnyelek végét, azt a részt levágja róla.
Főzés közben sok levet ereszt, ezért elég csak egy deci vizet adni hozzá, amikor felteszi főni a cukorral és az őrölt fahéjjal. Egy-két percig forralja, aztán beledobja a felaprított epret és a reszelt citrom héját, majd újabb pár percig főzi. Hogy kissé besűrűsödjön a töltelék, elkeveri benne a keményítőt. A végén még beleszórja a diót is, ami nemcsak felszívja a rebarbara levét, de így még finomabb lesz a pite. Félreteszi, hogy kihűljön. A tésztához összegyúrja a lisztet a hideg vajjal, a kristálycukorral, a két tojással, a sóval, és egy citrom reszelt héjával. A vaj maradhat kicsit darabos, aztán csak annyi jéghideg vizet ad a tésztához, hogy kemény cipó legyen belőle. Fóliába csomagolja, és hűtőbe teszi legalább 1-2 órára. A pihentetett tésztát belisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtja. Ráfekteti a pitesütőt és a forma magasságánál 3-4 cm-rel többet hagy rá, amikor körbevágja. A kivajazott sütőformába fekteti a tésztát, elegyengeti a túllógó széleket. Ráönti és elegyengeti a tésztán a hideg rebarbarás tölteléket, a tészta széleit ráhajtja, aztán szép hullámosan, körben összecsipkedi. Előmelegített sütőben, 180°C-on és 45- 50 perc alatt megsüti. Ennyi idő kell, hogy a töltelék is jól átsüljön.
fotó:zöldróka

CÍMKÉK:


hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk












OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP