hirdetés

Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Diós palacsintatorta

A palacsinta valószínűleg minden családban a kedvencek közé tartozik. Annyiféleképpen lehet megtölteni a kisült, könnyű tésztalapokat, hogy mindenki megtalálja a saját favoritját.
 
Palacsintát sütni igazán nem ördöngösség, Borbás Marcsi is szívesen készíti bármikor. Mivel a tésztába nem tesz cukrot, ha éppen nem édességre vágynak, sajttal vagy más sós töltelékkel is ehetik. Egyik kedvencük mégis a Gundel-palacsinta. A diós töltelék és a csokiszósz adta az ötletet, hogy ezeket az ízeket valami mutatós formában, tortaként tálalja. A hagyományos rakott palacsintától eltérően a középső részt feltekert palacsintákból, csigaformában rakja össze. Kiegészítette kevés pikáns áfonyadzsemmel, majd bevonta csokikrémmel. Különleges, úgynevezett csúsztatott palacsintánk lesz, ha a tojások fehérjéit habbá verve keverjük a tésztához, és csak az egyik felén sütjük meg, majd tálra csúsztatjuk – innen az elnevezés –, és megkenjük krémmel, vagy cukros darált diót hintünk rá, aztán így folytatjuk, amíg elfogynak az alapanyagok. Aztán ezt a kissé szabálytalan külsejű tornyot cikkekre vágva kínáljuk.
 

HOZZÁVALÓK:
14 palacsintához:
20 dkg simaliszt
3 tojás
5 dl tej
1-1,5 dl szódavíz
0,5 dl olaj
csipet só
A töltelékekhez:
20 dkg darált dió
15 dkg porcukor
1 dl tej
kis üveg áfonyadzsem
30 dkg étcsokoládé
3 dl habtejszín

A hozzávalókból Marcsi kikeveri a tésztát, és félórán át hagyja pihenni, aztán kisüti a palacsintákat. A tejszín felét felmelegíti forráspontig, leveszi a tűzről, beledobja a darabokra tördelt csokoládét, simára keveri, kihűti. A többi tejszínből habot ver, háromnegyedét a csokikrémhez adja. A dióból félretesz félpohárnyit, a többit ledarálja és a cukorral meg a tejjel sűrű krémet főz belőle.
Előveszi a kapcsos tortaformát, az aljába fektet egy palacsintát, megkeni áfonyadzsemmel, erre újabb palacsinta kerül, amin elterít egy kanál diókrémet, erre még egy palacsinta jön.
A következő palacsintákat a csokikrémmel tölti meg, és a szokásos módon feltekeri. Ezeket a tekercseket a formába kanyarítja, hogy csigavonalban befedjék az alsó palacsintákat. Elkeni rajtuk a félretett tejszínhabot, aztán ismét lapjával fekteti a következő palacsintákat egymásra, diókrémmel és áfonyadzsemmel megkenve, amíg minden palacsinta elfogy. A tortaformát folpackkal lefedi, és hűtőbe teszi két-három órára, hogy megdermedjen a krém, összeálljon a torta.
tortareceptek.jpg

Csokikrémvakolat diómorzsával
A maradék csokikrémet is a hűtőbe teszi a tortával együtt. Amikor két-három óra múlva kiveszi a formából a tortát, óvatosan körben bevonja a csokikrémmel. Ha nincs elég ideje, hogy a tejszínből és a csokoládéból keverje ki, előfordul, hogy a gyorsabb megoldást választja, és tasakos csokimousse-ból készíti el a krémet. Legkönnyebb egy úgynevezett habkártyával elsimítani a tortán a csokibevonatot. Végül a félretett diót durvára vágja, és megszórja vele a torta alját és szélét. Éles késsel lehet szépen szeletelni.
 
fotók forrása: femina, tortareceptek

 



hirdetés


Legnépszerűbb témák


DESSZERTEK



hirdetés

EZT IS Ajánljuk

FŐÉTELEK
Szalonkocsonya

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Balatoni halleves potykapatkóval
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Bajai halászlé gyufatésztával










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP