Az egyetlen gyümölcs, amit nyersen nem szoktunk fogyasztani. De ha megfőzve kóstolod, különleges fanyar íze és jótékony hatásai miatt biztosan megkedveled. Nem szabad leragadni a cukorbomba jellegű birsalmasajtnál, mert ennél sokkal több rejlik ebben az illatos, őszi gyümölcsben. Ugyan nem könnyű bánni vele, de megéri a fáradságot.
Szöszös bevonatának, viaszos héjának köszönhetően sokáig eláll, így akár egész télen találhatsz a piacon birsalmát és -körtét. Lehetőség szerint olyat keress, aminek kevésbé rücskös a felülete, mert azokat könnyebb meghámozni. Ha pürét akarsz készíteni, elég csak a szöszöktől megszabadítani, nem szükséges levágni a héját.
Magas vitamintartalma mellett szót érdemel emésztést segítő hatása és jelentős pektintartalma, ami leköti a szervezet méreganyagait. A birsből készült főzet nyákoldó, nyugtató, ezért a befőtt levét is érdemes elkortyolgatni. Ha a birs egész télen része a napi étkezéseknek, csökkentheti az ízületi gyulladás fájdalmait.
A kamrába szánt birsből a közismert kompóton és sajton kívül készülhet csatni és fűszeres savanyúság is. Friss gyümölcsből főzhetsz finom levest, vagy főtt hús mellé ízletes mártást. A birs ízesítésére ajánlott a vanília, a citrom héja és leve, a fahéj meg a szegfűszeg, de jól megy hozzá a gyömbér, sőt még a csili is.
Birságyon sült rozmaringos pulykacomb
Hozzávalók
egy kicsontozott pulykafelsőcomb
2-3 ek. olaj
só
frissen őrölt bors
csipetnyi kurkuma
2 gerezd fokhagyma
3-4 birsalma
2-3 ág rozmaring
1 dl fehérbor
A pulykacombot dörzsöld be sóval, borssal, kurkumával, az összezúzott fokhagymával és kend be az olajjal. Kösd össze a húst, hogy majd jó formája legyen és egyenletesen süljön meg. Csavard fóliába és hűtőben pihentesd a pácban, egy éjszakán át. A birsalma héjáról törölgesd le a szöszös bevonatot, mosd meg, és héjával együtt vágd ujjnyi vastag szeletekre, a magházat szúrd ki. Rakd egy tepsibe a birset, fektesd rá a pácban érlelt pulykacombot, szurkáld bele a rozmaringágacskák felét, a többit szórd a birsre. Öntsd rá a fehér bort, és takard le alufóliával. Tedd a tepsit előmelegített, 180⁰C-os sütőbe 50 percre. Majd vedd le a fóliát, ellenőrizd, hogy átsült-e a hús. Aztán süsd még 10-15 percig, hogy szépen megpiruljon. Tálalás előtt pihentesd a sültet, hogy szépen tudd felszeletelni. A sült hús tepsijéből visszamaradó szaftot és a birset botmixerrel simára keverheted, amiből kevés tejszínnel remek mártást kapsz. Ezzel kínálhatod a pulykacombot.
IDŐ: 1 óra + pácolás
Fotó: pixabay, nosalty
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2024 – minden jog fenntartva