Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Kacsamell ünnepi fűszerekkel

Az ünnepi előkészületek elmaradhatatlan kísérője a klasszikus karácsonyi fűszerek illata: a fahéj, a szegfűszeg, a narancshéj, a gyömbér, a szerecsendió és a sáfrány. Mindezeket azonban nemcsak sütikhez, de a húsok ízvilágának frissítésére is bevetheted.

A gyömbér jellegzetes alkotója a mézeskalácsfűszernek. Szerencsére már mindig kapható friss gyömbérgyökér, ami szárított, őrölt változatánál összehasonlíthatatlanul finomabb. Igazi csemege a kandírozott gyömbér, ami apróra vágva nemcsak sütikbe való, de salátákat is különlegessé tehet. Az sem mellékes, hogy remek immunerősítő.

spice-1027958_1280.jpg

Fahéjat és szegfűszeget évközben is gyakran használunk, mégis ilyenkor nagyobb szerephez jutnak, talán a forralt bor szívmelengető hatása miatt. Meg persze a karácsonyi pecsenyéket is feldobhatod velük. A sült sonka bevagdosott bőrébe szurkált szegfűszeg nemcsak igazi ünnepi látvány, de íze mesésen illik a füstölt húséhoz.

Csak rá kell nézni, máris adventi hangulatba kerülsz a csillagánizstól, de jellegzetes aromája is figyelemre méltó. A szerecsendiót is bátrabban használhatnánk, például az egyszerű krumplipürét is képes magasabb szintre emelni. A sáfrány narancsszínű szálacskái fanyar ízt és csodás színt kölcsönöznek az ünnepi csirkelevesnek.

Használj nyugodtan készen kapható mézeskalács fűszerkeveréket, ha egyszerűbbnek találod, mint összeszedegetni egyenként a megfelelő alkotóelemeket. A durvaszemcséjű keverékkel bedörzsölheted a húsokat, a levesesebb fogásokhoz pedig egy teatojásban teheted a lábasba. Így csak az aromák kerülnek az ételbe, a fűszerek darabkái nem.

ASZALT SÁRGABARACKKAL TÖLTÖTT KACSAMELL

21073760_c9419c5364145dda347c1d0c5c30ce85_wm.jpg

HOZZÁVALÓK

• 4 kisebb, bőrös kacsamellfilé
• 30 dkg aszalt sárgabarack
• 2 dl fehérbor • 2 ek. olaj
• 2 ek. reszelt, friss gyömbér
• 2-3 darabka fahéj
• csipetnyi sáfrány
• egy ágacska rozmaring
• 2 kk. rózsabors
• só, frissen őrölt bors
• kis üveg kandírozott gyömbér

A bort öntsd egy lábasba, és főzd fel a fahéjjal, a rozmaringgal, a rózsaborssal meg a gyömbérrel. Tedd bele az aszalt barackot és ezt is főzd öt-hat percig. Ha kihűlt, csöpögtesd le a barackokat. A visszamaradó fűszeres bort főzd tovább addig, amíg a felére sűrűsödik, azaz redukálódik.
A kacsamelleket sózd, borsozd ízlésed szerint, és irdald be a bőrét. Serpenyőben az olajon, bőrrel lefelé fordítva süsd 4 percig, majd pirítsd le kicsit a másik oldalát is. Fektess hosszában egymás mellé két mellet, rakosgasd rá a sárgabarackokat, fedd be a másik két mellel, aztán kötözd át szorosan, hogy megtarthassa a formáját. A kacsamellet óvatosan süsd, hogy szép rózsaszín maradjon a húsa. Ha túlsütöd, kiszárad és kemény lesz.
Forró, 200°C-os sütőben, 12-15 perc alatt elkészül. Szebben megpirul a bőre, ha sütés közben egyszer-kétszer meglocsolod a kisülő zsírjával. Szeletelés előtt feltétlenül hagyd pár percig pihenni a húst.
A hús mellé tálald fel a fűszeres bor leszűrt redukciójával felöntött kandírozott gyömbért, ami pikáns, enyhén csípős ízével remekül kiegészíti a barackos sültet. 

fotók: pixabay, femina

 



hirdetés


Legnépszerűbb témák




EZT IS Ajánljuk


EGYÜTT A CSALÁD
Pingvinek a fa alá










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP