Tehetősebb gazdák disznót is vágtak erre az alkalomra. Jellegzetes ételeik közé tartozott a húsleves „szőlőfejes” tésztával, a csirkepaprikás és a szüretelőpecsenye.
Hozzávalók 6 személyre:
80 dkg marhafelsál vagy fehérpecsenye
20 dkg sertés apróhús
5 dkg füstölt szalonna
5 dkg gomba
2 gerezd fokhagyma
5 dkg paradicsompüré
2 tojás
csokor petrezselyem zöldje
10 dkg zsír vagy 0,5 dl olaj
2 fej vörös hagyma
10 dkg sárgarépa
10 dkg petrezselyemgyökér
3 dl vörösbor
A burgonyafánkhoz:
1 kg burgonya
50 dkg liszt
só
2 dl tej
2 dkg élesztő
2 dkg kristálycukor
Olaj a sütéshez
A marhahúst rostjaira merőlegesen, hat szép nagy szeletre vágjuk, ezeket kissé kiverjük.
A szalonnát, hagymát, gombát, sertéshúst apró kockákra, a zöldségeket karikákra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk. A burgonyát héjában, sós vízben feltesszük főni.
A szalonnakockát zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a sertéshúst, fehéredésig kevergetjük, sózzuk, borsozzuk. Fokhagymával, gombával, paradicsompürével, petrezselyemzölddel ízesítjük, kis lángon összepirítjuk. A tojást kissé felverjük, és a megdinsztelt töltelékhez öntjük, és addig kevergetjük, amíg a tojás meg nem szilárdul.
A tojással megkötött a masszából egy-két kanálnyit simítunk egy marhaszeletre, és úgy tekerjük fel a húst, hogy a széleket behajtjuk, így a töltelék nem folyik majd ki, miközben a tekercs készre párolódik. Hagyományosan az összegöngyölt tekercseket konyhai zsineggel megkötözték, de egyszerűbb, ha hústűvel megtűzzük.
Az így elkészített töltött hústekercseket enyhén megsózzuk, és a felforrósított zsíron (vagy olajon) elősütjük, hogy a hús vékony kérget kapjon. A felaprított hagymát és a zöldségeket is beletesszük, és pár percig a tekercsekkel együtt pároljuk. Amikor „zsírjára” sült, felöntjük a vörösborral- természetesen száraz villányival! -, és lefedve, takaréklángon még egy óráig rotyogtatjuk.
Amíg a tekercsek csendesen puhulnak, elkészítjük a burgonyafánkot.
Az élesztőt a cukorral meg a tej felével langyos helyre tesszük. Amíg felfut, meghámozzuk a főtt burgonyát, s még forrón át is törjük. Ha felfutott az élesztő, kidolgozzuk a liszttel, a burgonyával és a tejjel, sózzuk. A tésztát meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, tenyerünkkel ellapítjuk, és pogácsakiszúróval (megfelelő méretű pohárral) kiszaggatjuk.
Serpenyőben olajat melegítünk, pici tésztadarabot beledobva ellenőrizzük a hőmérsékletét, és a fánkok mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedjük a gömbölyűre sült fánkokat, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.
Tálalás előtt a tekercseket egy deszkára kiemeljük, pár perc pihentetés után ferdén felszeleteljük. A zöldséges szószt botmixerrel simára keverjük, ízlés szerint kevés tejszínnel, vagy tejföllel selymesítjük. A tányérra szedünk a szószból, erre ültetjük a hússzeleteket és a fánkokat.
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2024 – minden jog fenntartva