hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

A savanyú káposzta

Télen a szervezetünk szinte éhezik a vitaminokra, ezért a tápanyagdús savanyú káposzta és a belőle készült ételek ideális vitaminforrások. Legjobb nyersen fogyasztíni, de főtt ételként is változatosan elkészíthető.
Aki kedveli, annak bármely évszakban könnyen, olcsón elérhető ez az egészséges tápanyag. A savanyú káposzta gazdag C-vitaminban és rostban, fokozza az ellenálló képességünket, folsavtartalma pedig segít a vérképzésben, erősíti a csontokat és a fogakat. Nemcsak a vitaminraktárainkat tölti fel, de segíti szervezetünket a méregtelenítésben, ezáltal eltünteti az esetleges bőrhibákat, kiütéseket is. Ezenkívül hatásosan szabályozza a vércukorszintet, és csökkenti a koleszterinszintet.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tudnivalót a savanyú káposztáról:
  • A hagyományosan savanyított káposzta színe mindig egy kicsit sárgás, míg a vegyszerrel kezelté hófehér marad.
  • A savanyú káposztában több a tejsavbaktérium, mint a joghurtban.
  • Káposztafőzéskor elkerülhetjük a jellegzetes, kénes szagokat, ha egy szelet gézbe kötött száraz kenyeret is teszünk a lábosba.
  • Amikor túl savanyúnak találjuk az ételt, szórjunk bele kevés sütőport, ez kicsit elveszi a savanyúságát.
  • Ha magunk savanyítjuk a káposztát, ne használjunk klórozott vizet és jódozott sót.

Sokan úgy gondolják, a savanyú káposztából főzött ételek nem elég korszerűek. Pedig ha kevesebb zsiradékkal és pulykahússal főzzük, teljesen megfelelnek a mai modern elvárásoknak is. Álljon itt ötletadónak néhány hagyományos, savanyú káposztából készült étel, mely ugyanúgy elkészíthető reform változatban is.

 
 
Korhelyleves: a savanyú káposzta alaphoz füstölt kolbász vagy csülök társul
Korhelyhalászlé: a fentiekhez hasonlóan, csak halhússal készül
Toroskáposzta: többféle, kicsit zsírosabb disznóhúst adnak a káposztához
Töltött káposzta: savanyított levelekbe göngyölt húsos töltelék és aprókáposzta, füstölt hússal és szalonnával összefőzve
Rakott káposzta: megpárolt darált húst, főtt rizst és a káposztát rétegeznek egymásra, tejföllel meglocsolva sütik
Brassói rakott káposzta: az előzőhöz hasonló összetevőkből áll, csak paradicsomlével ízesítik
Székelykáposzta: kész pörkölt is lehet az alapja, amit szálas káposztával összefőznek
Kapros káposztafőzelék: kolozsvári szalonnával és tejfölös habarással gazdagítják
Vecsési babos káposzta: tarka szemes babbal, füstölt hússal főzik
Egy egészséges, nem hagyományos recepttel szeretnénk kedvet csinálni azoknak, akik nyitottak az új ízekre. A savanyú káposztát almával társítottuk és sajtmártással locsoltuk meg.

Hozzávalók 6 személyre:
1 kg savanyú káposzta
3 alma
1 kk. köménymag
1 kk. vegamix
3 babérlevél
15 dkg barnarizs
1 ek. olaj
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma

A sajtmártáshoz:
5 dkg vaj
5 dkg fehér tönkölyliszt
6-7 dl tej
5 dkg friss sajt
5 dkg reszelt parmezán
őrölt szerecsendió, só, fehérbors
A tetejére: almaszeletek és tökmag

A káposztát megkóstoljuk, ha nagyon savanyú, kissé kiáztatjuk, lecsepegtetjük. Nagyobb lábosba tesszük, ráterítjük a vékonyan felszelelt almát, rászórjuk a köménymagot, a vegamixet és a babérleveleket, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje, és kis lángon puhára főzzük-pároljuk. Az apróra vágott hagymát és a szétzúzott fokhagymát az olajon megfonnyasztjuk, a megmosott rizst beleszórjuk, kevergetve megpirítjuk, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, kicsit megsózzuk, és megfőzzük. A sajtmártáshoz serpenyőben a vajon megfuttatjuk a lisztet, felöntjük a tejjel, simára keverjük, felforraljuk, sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a sajtokat. Kivajazott cserépedény vagy tűzállótál aljába terítjük a káposzta felét, rákanalazzuk a rizst, betakarjuk a többi káposztával, és meglocsoljuk a sajtmártással. A tetejét kirakjuk az almaszeletekkel és a tökmaggal, végül megszórhatjuk még egy marék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, 180 fokon fél óra alatt megsütjük.
 


hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Kolbászos tarkabableves











OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP