hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Borókás nyúlgerinc

Kevesen tudják, hogy a nyúlhús még a baromfihúsnál is egészségesebb, például zsír- és koleszterintartalma is alacsonyabb. Elkészítése is egyszerű, különösebb gyakorlatot sem igényel. Sonkás raguval és áfonyadzsemmel igazi csemege.
Hajdanán…
Valamikor szinte minden házhoz tartozott istálló, ahol a tehenekkel és a lovakkal nagy békességben, számolatlanul éldegéltek és szaporodtak a nyulak. Így mindig akadt vágásra érett, ebédnek való példány. A paprikás mellett – amibe minden porcikáját belefőzték – ünnepi ételnek számított a borókás nyúlgerinc, hiszen ez az állat legnemesebb részéből készült.

…és most
A nagyobb élelmiszer áruházakban manapság mindig kaphatunk nyúlhúst. A konyhakész combok vagy a nyúlgerinc lehártyázva kerül az üzletekbe, így alig kell bajlódnunk vele. E jellegzetes erdélyi étel karakteres ízét a borókabogyó adja meg. Azért is szeretem, mert a raguval kiadós főétel, az áfonyadzsem savanykás ízével pedig harmonikusan összesimul.
 
Hozzávalók:
1 nyúlgerinc
2 dkg vaj
só, bors
30 dkg szalonna
2 dl fehérbor
5 dkg borókabogyó
A raguhoz:
50 dkg vegyes leveszöldség
25 dkg füstölt sonka
1 hagyma
1 csésze csontleves
durvára őrölt bors
Köretnek:
1 kg krumpli
15 dkg vaj
csipetnyi őrölt szerecsendió

1 üveg piros áfonyadzsem

A nyúlgerinc előkészítése
A szalonnát felszeleteljük. Ha nehezen tudjuk vágni, mert nagyon puha, tegyük egy órára fagyasztóba, hogy megkeményedjen, utána könnyű lesz vékonyra vágni. A nyúlgerincet, ha kell, lehártyázzuk, sózzuk, megborsozzuk, rászórjuk a mozsárban durvára tört borókabogyó felét, és beburkoljuk a szalonnaszeletekbe. Serpenyőbe tesszük, aláöntjük a bort, és lefedve 30-40 perc alatt körben megsütjük.
 
 
Akinek nincs mozsara, a borókabogyót tegye egy nejlonzacskóba, és így a vágódeszkán a nyújtófát ide-oda hengergetve zúzza durvára.

A nyúlgerinc kicsontozása
Amikor megsült a hús, kiemeljük az edényből, leszedjük róla a szalonnaszeleteket, és rövid pihentetés után éles késsel lebontjuk a gerincről a húst. Óvatosan dolgozzunk, hogy egyben maradjon, mert csak akkor lehet majd szép szeleteket vágni a húsból. A gerinccsontot még visszatehetjük a pecsenye szaftba, hogy a raguba is belefőjön az íze, de ezt el is lehet hagyni.

A sonkás-zöldséges ragu
A zöldségeket megpucoljuk, és lereszeljük a reszelő nagyobb lyukú részén.
A felkockázott hagymát, a lereszelt zöldségeket és az apróra vágott sonkát a visszamaradt pecsenyelébe szórjuk, és felöntjük a csontlevessel.
A raguba szórjuk a többi borókamagot és a durvára őrölt borsot. Megkóstoljuk, és szükség szerint utánasózzuk. Takaréklángon, gyöngyözve forraljuk, amíg mártás sűrűségű lesz.
A krumplit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, áttörjük, és a vajjal habosra keverjük, csipetnyi szerecsendióval ízesítjük.A húst felszeleteljük, (vissza is rakhatjuk a gerincre) és a mártással, a krumplipürével és az áfonyadzsemmel együtt tálaljuk.

 


hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk












OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP