Zsebes pecsenye öntött salátával
Egész évben, bármikor, serpenyőben is készülhet ez az izgalmas győri étel. Még teljesebb lesz a feltöltődés, ha már a kertben grillezünk a rügyező és virágzó fák között.
Borbás Marcsi telente alig várja, hogy a lakásból kiszabadulva a friss levegőn láthassa vendégül szeretteit. A tűzgyújtás ősi szertartása és a beszélgetés mellett a sütögetés sem maradhat el ilyenkor. Az újhagymás-sajtos zsebes pecsenye hamar megvan, de amíg készül, figyelmet és precizitást kíván. A végeredmény sokkal többet mutat, mint amennyire az étel elkészítése próbára tesz. A tél végi, enyhén már ráncosodó krumpli kifejezetten alkalmas arra, hogy fűszeres vajjal töltsük meg, és piros-ropogósra sütve a zsebes hús körete legyen. Az egyforma, nagyobb, sárga húsú krumplikat héjában majdnem puhára főzzük, különben szétesik, és nem lehet jól megtölteni.
Hozzávalók négy személyre
80 dkg sertés szűzpecsenye
30 dkg óvári sajt
csokor újhagyma
só
grillfűszerkeverék
20 dkg húsos szalonna (szeletelt bacon is lehet)
olívaolaj
Köret:
8 szép nagyobb burgonya
15 dkg vaj
15 dkg füstölt sajt
csokor petrezselyemzöld
só, bors
Öntött saláta:
2 fejes saláta
10 dkg húsos szalonna
2 ek. kristálycukor
csipet só
0,5 dl borecet
Marcsi a sertés szűzpecsenyéről letisztítja a hártyákat, háromujjnyi széles darabokra vágja a húst. Középen felszúrja mindegyiket, vigyázva, nehogy átszúrja a darabot. A grillfűszerrel kívül-belül alaposan bedörzsöli, és állni hagyja a húst, hogy átjárják az ízek, amíg összekészíti a zsebekbe valót. A megtisztított újhagymát tenyérnyi darabokra vágja a szebb zöldrészekkel együtt. A sajtot kisujjnyi hasábokra szeli. Marcsi azért szereti az óvárit, mert nem könnyen olvad, szépen megmarad a zsebekben. A húsokat megtölti a hagymával és a sajtcsíkokkal, aztán vékonyra szeletelt szalonnába tekeri a húsbatyukat, és fogpiszkálóval összetűzi.
Serpenyőben körben megpirítja a pecsenyéket. Egy-egy oldalának csupán pár perc kell, amíg elkészül. Fontos, hogy a disznóhúst átsütve tálaljuk, de ha túl sokáig pirítgatjuk, könnyen kiszárad, és akkor megkeményedik a hús. Marcsi mindig fogóval forgatja, semmiképpen nem szúr bele villát, nehogy az értékes nedvek kifolyjanak.
A salátához kisebb, zsenge, kemény salátafejeket választ, alaposan megmossa, kissé lecsepegteti. Apró kockákra vágja a szalonnát, és egy evőkanál olívaolajon rózsaszínre süti. Ráteszi a cukrot, a sót és az ecetet, elkeveri, majd gyorsan beleforgatja a még kicsit vizes salátaleveleket. Azonnal tálalja, amíg hersegő, ropogós a saláta, de ha a levelek szélei kicsit megadják magukat, úgy is nagyon finom. A héjában megfőtt krumplit hosszában kettévágja, közepét kikaparja. A vajat habosra keveri az apróra vágott petrezselyemmel és a lereszelt sajttal. Megtölti a fűszeres vajjal a krumplikat, és tűzálló tálban pirosra süti.
fotó:nosalty