Báránycomb zöldségekkel
Sokan idegenkednek a bárányhústól, pedig a jófajta, fiatal állat húsa igazán egészséges, nagyon finom, és rövid idő alatt elkészül. A Makó környéki nyájakból olyan jó minőségű bárányhús kerül piacra, hogy a faggyús mellékíztől sem kell tartani.
Borbás Marcsi nagyon kedveli a bárányhúst enni is és készíteni is, mert a porhanyós, zsenge húshoz jól illenek kedvenc fűszerei, a rozmaring és a fokhagyma. Makó mellett, az alföldi legelőkön az egyik legősibb magyar fajtát, a cigája juhot tartják. Ennek egyéves nősténye, a tokjó jerke húsa a legfinomabb bárányételek alapanyaga. Ennél a fogásnál a köret gyakran változik aszerint, hogy éppen mit talál a veteményeskertben vagy a piacon. A különböző zöldségek ízben jól összeillenek, csak arra kell figyelni, hogy az kerüljön először a serpenyőbe, amit legtovább kell párolni, aztán jöhet a többi, a szükséges idő figyelembevételével.
Hozzávalók:
1 kg báránycomb
csokor újhagyma
1 fej fiatal fokhagyma
2 ek. olaj
só, bors
rozmaringágacskák
5-6 dl húsleves
2 tojássárgája
A körethez:
1 ek. olaj
1 fehérrépa
2 sárgarépa
fél fej kelkáposzta
brokkoli
zöldborsó
2-3 paradicsom
só
A kicsontozott húst Marcsi falatnyi darabokra vágja, majd olajban megpirítja a félbevágott fokhagymával és rozmaringággal. Az újhagyma fehér részét felkarikázza, a húshoz adja, pár perc múlva felönti a húslevessel, sózza, borsozza, és fedő alatt kislángon puhára párolja a húst. Egy másik serpenyőben az olajon megpirítja a zöldségeket: először a fehérrépa-, aztán a sárgarépacsíkok kerülnek bele, pár perc múlva a laskára vágott kelkáposzta, ezt követi a rózsáira szedett brokkoli, majd a kifejtett zöldborsó. Enyhén sózza, borsozza, és fedő alatt alig-alig kevergetve, nehogy összetörjenek, megpárolja a zöldségeket. Ha már omlósra puhult, kiszedi a húst egy tálba. A visszamaradó szaftját tojássárgájával sűríti be. A tányérokra szedett húsra kanalaz belőle, és meghinti az újhagyma felkarikázott szárával. Marcsi azt tanácsolja, hogy a kockákra vágott paradicsomot csak a legvégén forgassuk a többi zöldség közé a serpenyőbe, ha nem akarjuk, hogy szétfőjön. Egy-két perc éppen elég, hogy az íze belesimuljon a köretbe, és ne veszítse el szép színét.
fotó:mindmegette