hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Borjúszegy erdei gombával

A töltött hús olyan étel, amelynek minden családban megvan a saját, nemzedékeken át öröklődő receptje. A tökéletesre pirult, ropogós, mégis omlós húsú, ízletes töltelékű borjúszegy is ezek közé tartozik.
Borbás Marcsi is szívesen süti, különösen ősszel, amikor a finom erdei gombákkal kínálhatja. Egy kisebb borjúszegyet vesz, a lapos csontjával együtt, mert a húsoknak mindig jobb íze lesz, ha a csontos részekkel együtt sülnek. Óvatosan szúrja fel a húst, nehogy kilyukadjon, mert akkor ott kifolyik a töltelék. Aki bátortalanabb, kérje meg a hentest, hogy alakítsa ki a „zsebet” a tölteléknek. Néha más földfűszert is kever Marcsi a petrezselyem mellett a tojásos, zsemlés masszába. A kakukkfű és a tárkony kifejezetten jól megy a borjúhoz. Ha még különlegesebbé akarja tenni, a töltelékhez ad egy szelet borjúmájat, kis kockákra vágva.

Hozzávalók 4 személyre
1 kg borjúszegy
1 fej vöröshagyma
3 szikkadt zsemle
3 dl tej
4 tojás
6 dkg vaj

bors
csokor petrezselyemzöld
30 dkg barna csiperke
1 ek. paradicsompüré

Marcsi beáztatja a tejbe a zsemléket. Apróra vágja a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet. Habosra keveri a puha vajat, egyenként hozzáadja három tojás sárgáját, végül egy egész tojást. Kinyomkodja a zsemlét, rászórja a hagymát és a petrezselyemzöldet, és összedolgozza a vajjal kikevert tojással, megsózza, borsozza. A tölteléket belekanalazza a felszúrt szegybe. Fogvájóval összezárja a nyílást, kissé megnyomkodja a húst, hogy a töltelék eloszoljon. Serpenyőben zsírt forrósít, körben kérget süt a húsra, de óvatosan forgatja, nehogy a fogvájók kimozduljanak a helyükről, aztán tepsibe rakja, ráönti a forró zsírt, és előmelegített sütőbe teszi a töltött húst. Önt alá egy pohár vizet, ezt később még pótolja, mert másfél-két óra kell, amíg megsül. Félidőben mellé dobja a csiperkét is, annak kevesebb sütés is elég. A csont megvédi a húst attól, hogy leégjen az alja, a tetejét pedig locsolgatja a zsírjával, hogy szépen megpiruljon, mire elkészül. Nyitott sütőajtónál pihenteti 15-20 percig, kihúzza a fogvájókat, és csak azután szeleteli fel. A gombás pecsenyeszafthoz keveri a paradicsompürét, majd összeforralja. Marcsi a töltelék mennyiségét szinte sosem tudja pontosan eltalálni, de ez egyáltalán nem baj, mert a hús mellé kanalazva finomra sül a tepsiben. Köretnek petrezselymes rizst ad mellé és pácolt erdei gombát, melynek fűszeres íze nagyon jól kiegészíti.

 



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Balatoni halleves potykapatkóval

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Bajai halászlé gyufatésztával
FŐÉTELEK
Pincepörkölt










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP