HOZZÁVALÓK:
4-6 adaghoz:
2 kg kocsonyahús: köröm, csülök, bőrke
3-4 sárgarépa
2-3 fehérrépa
1 fej vöröshagyma
4-6 gerezd fokhagyma
1 kk. szemes feketebors
só
Marcsi mindig megkéri a hentest, hogy a körmöket és a csülköt darabolja fel, mert így könnyebben elfér a lábasban, és jobban kifő a kocsonyát megszilárdító kollagén. A kocsonyahúst alaposan megmossa. Gondosan átvizsgálja, késsel megkapargatja, ismét lemossa. Egy nagyobb lábasban, annyi hideg vízben, ami jól ellepi, felteszi főni a húsokat. A megtisztított zöldségeket is a lábasba teszi. A hagymát és a fokhagymagerezdeket egészben adja hozzá. Sóval, borssal fűszerezi. Ha felforrt, kislángon, éppen csak gyöngyözve főzi, mert csak így marad szép tiszta a kocsonya leve. A képződő habot szűrőkanállal folyamatosan leszedegeti. Négy-öt óra alatt készül el a kocsonya. A lábast leveszi a tűzről, szűrőkanállal kiemeli a darabokat, a csontok ilyenkor már maguktól kifordulnak a húsból. Hagyja kissé leülepedni a levet, és amennyire csak tudja, leszedi a zsírját. A húsokat kicsontozza, vékony csíkokra vágja a bőrös részeket. A felkockázott zöldségekkel együtt tálkákba rendezi a kocsonya szilárd részeit, végül felönti a levével. Hideg helyen megdermeszti. Marcsi azt tanácsolja, hogy a főzés elején csak óvatosan sózzuk a kocsonyát, mert mire megfő, a lé egy része elpárolog, így töményebb, sósabb lesz! A kicsi tálkában dermesztett adagokat gyakran tálalja tányérra borítva. A szokásos citromgerezdek és lilahagyma-karikák mellé még petrezselyemolajat is ad hozzá. Azt úgy készíti, hogy egy nagy csokor, lecsipegetett petrezselyemzöldet és fél deci olívaolajat összeturmixol, majd átszűri. A fennmaradó, krémesen aromás petrezselyemzúzalék is csodásan illik ehhez az ételhez, azonban az így kapott gyönyörű zöld olajból kiskanálnyi elég, hogy fantasztikus ízt adjon a kocsonyának.
fotó: cookta
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2024 – minden jog fenntartva