hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Lencsés zakuszka

A zakuszkát, ezt a pazar zöldségkrémet erdélyi ételként ismerte meg Borbás Marcsi, bár egyesek szerint örmény eredetű. A legfinomabb nyári zöldfélék ízei ötvöződnek benne.
A hozzáadott babtól, illetve az ő változatában a lencsétől és az olajtól kifejezetten laktató „evéshez való” – ugyanis ezt jelenti magyarul az elnevezése. Régen egész napos program volt a zakuszka befőzése, amikor a konyhakerti vagy a piacról származó zöldségekből nagy adagokban készítették, hogy aztán az üvegek sorban álljanak a kamra polcain. Így egész télen remek kiegészítője volt a különféle húsoknak, hideg sülteknek, de egyszerűen pirítós kenyérre kenve is kitűnő. Az eredeti receptben szemes babbal készítik. Marcsi tapasztalata szerint azonban könnyedebb, finomabb lesz a végeredmény, ha lencsével, méghozzá vörös lencsével főzi. Abban is változtatott a hagyományokon, hogy kisebb üvegekbe tölti, így felbontás után egyszerre elfogy, ezért nem szükséges tartósítószert beletenni.
 

HOZZÁVALÓK:
1/2 kg kápiapaprika
1/2 kg pritaminpaprika
1 kg padlizsán
3 fej vöröshagyma
2 sárgarépa
25 dkg vörös lencse
1/2 kg paradicsom
2 dl olaj
2-3 babérlevél

frissen őrölt bors

A padlizsánt és a paprikát sütőben megsüti. Pár perc pihentetés után lehúzza a héjukat. A padlizsánt felaprítja és egy tálba teszi. A paprika magjait kiszedi, aztán összevágja a húsát. A paradicsomokat is feldarabolja. Közben két evőkanál olajon megpárolja a kockákra vágott hagymát és a lereszelt sárgarépát. Egy tálban összekeveri a sült paprika húsát, a padlizsánt, meg a paradicsomot a megdinsztelt hagymával és sárgarépával. Egy nagyobb lábasban felforrósít fél deciliter olajat, beleteszi a zöldségeket, sózza, borsozza, és kevergetve félóráig rotyogtatja. Akkor hozzáadja a bő vízben átmosott vörös lencsét és a friss babérleveleket. Ezután addig főzi, amíg a lencse éppen megpuhul, de nem fő szét, így rusztikusabb lesz a zakuszka. Kis csatos üvegekbe kanalazza, és kevés olajat önt a tetejére, ezzel légmentesen lezárja, aztán csukja rá a fedelét. Így sokáig eláll tartósítószer nélkül is, de felbontás után már el kell fogyasztani.
 
fotó:Cafeblog

 



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

DESSZERTEK
A vízen kullogó
DESSZERTEK
Kakaós gombóc
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Húsgombócleves a Rábaközből

FŐÉTELEK
Szalonkocsonya
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Tyúkhúsleves
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Bolgár uborkaleves, a tarator










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP