Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Süss házi kenyeret!

Próbáld ki a pékek mesterségét!  A nagy vekni helyett eleinte jó, ha kisebbeket sütsz, mint például az olasz lapos kenyér, a ciabatta.

Hozzávalók:

60 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 tk. só, 2,5 dkg élesztő, csipet cukor, 4 dl langyos víz, 1 dl olívaolaj, 15 dkg olívabogyó (magozott), egy marék kukoricadara

A ciabatta papucsot jelent ‒ ez az elnevezés a kenyér formájára utal. A kérge ropogós, a belseje puha, lyukacsos. Húsvétkor a főtt sonka újszerű kísérője lehet. Azért is érdemes megsütni, mert így sokkal olcsóbb, mintha készen vásárolnánk. Először az élesztőt egy csészébe tesszük, rászórjuk a cukrot, felöntjük egy deci langyos vízzel, simára keverjük és félretesszük. A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, így levegősebb lesz, gyorsabban fog megkelni és lazább lesz a tészta. Elvegyítjük a sót a lisztben. A habos, felfutott élesztőt Maja fakanállal elkeveri a lisztben, aztán az olívaolaj felét is hozzáönti. Most kezdődik a legjobb rész, a tészta kidolgozása, közben fokozatosan még annyi langyos vizet adagolunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg már nem ragad a kezünkhöz, ebben a fázisban elkél az anyai segítség. Ráöntjük az olívaolaj másik felét, úgy forgatjuk a tésztát, hogy mindenütt befedje, mert így kelés közben nem szárad ki. Letakarva hagyjuk meleg helyen kelni, s ha már duplájára nőtt, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, és az olívabogyókat is most dolgozzuk bele. Ezután kettévágjuk a tésztát, egy-egy rudat formázunk belőle, majd mindkettőt háromszor megcsavarjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Végül meghintjük a tetejüket kukoricadarával, ez majd finom ropogós lesz, mire elkészülnek. Előmelegített, 250 fokos sütőben 25 percig sütjük.

stylefoto-6812.jpg

A lisztről

A teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a búzaszemek külső, rostokban és ásványi anyagokban gazdagabb rétegeit, vagyis a korpát. Emellett a búzacsíra is a lisztbe kerül, ami szintén növeli fogyasztási értékét, könnyíti az anyagcsere-folyamatokat. A teljes kiőrlésű lisztből ugyanúgy szinte bármilyen tésztát készíthetsz, de arra figyelj, hogy több folyadékot vesz fel, és a tészta állaga kissé keményebb, a színe sötétebb lesz.

stylefoto-6941.jpg

Mivel ízesítheted még?

A fekete olajbogyón kívül még sokféleképpen ízesíthető a papucskenyér: ha zöld olajbogyó is kerülhet a tésztába, akkor is megmarad az ízvilága. Amennyiben kedvelitek, friss kakukkfű- vagy rozmaring levélkékkel még jobban kiemelheted mediterrán jellegét. A napon aszalt paradicsom szintén illik a ciabattába, kisebb darabokra vágva dolgozd a tésztájába. Egy fej apróra vágott, kevés olajban megpirított hagymával ugyancsak megbolondíthatod ezt a remek szendvicsalapot.



hirdetés


Legnépszerűbb témák




EZT IS Ajánljuk


LEVESEK, ELŐÉTELEK
Süss házi kenyeret!










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP