hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Kaszásleves a Bodrogközből

A sok zöldséggel, füstölt hússal főzött, savanykás, hideg leves kifejezetten üdítő és tápláló fogás. Zsidek László az eredeti recept egy kímélőbb változatát készítette el nekünk.
A sok kaportól lesz olyan ellenállhatatlan ez a leves, meg attól, hogy csak tejfölös habarással sűrítjük. A hagyományos, zsírosabb házi sonkák helyett soványabb füstölt húst teszünk bele, ezért könnyedebb, de a kellemes füstölt íz így is jól érvényesül. Régen ecettel savanyították, ma inkább citromlevet használunk.
 
Hozzávalók 6 személyre:
40 dkg füstölt hús (comb, tarja)
1 kg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, karalábé, zellergumó, egy cikk kelkáposzta)
1 kg zöldbab (zsenge sárgahüvelyű)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma

2 ek. liszt
2 dl tejföl
1-2 citrom leve
csokor kapor

Egy fazékban két liter vizet a tűzhelyre téve felmelegítünk. A zöldségeket és a hagymákat megtisztítjuk, a füstölt hússal együtt kisebb kockákra vágjuk, majd a forrásban lévő vízbe szórjuk.
Amikor majdnem puhára főttek a zöldségek és a hús, a lisztet és a tejfölt kevés forró levessel simára keverjük, a habarást a fazékba öntjük, elkeverjük, és összeforraljuk a levessel. Megkóstoljuk, és szükség szerint utánasózzuk.
A citrom egyik felét a még forró levesbe csavarjuk. Ha egy kicsi szűrön át csorgatjuk a citromlevet, nem kerülnek a levesbe magok. A többi citromlevet csak később, amikor a leves már langyos, akkor adjuk hozzá, így jobban megmarad az aromája.
 
A kaprot megmossuk, leszárítjuk, és a hajtásokat kisebb, tömör csokorba szedjük a szárakról. Egy tálka fölött ollóval apróra vágjuk a kaprot. A forró levesbe csak keveset szórunk belőle, a többit akkor adjuk hozzá, amikor már levettük a tűzről.

fotó: vidék íze

 


hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Kaszásleves a Bodrogközből











OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP