hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Lakodalmas csibeleves

Gyorsan, egyszerűen elkészíthető ez a csibeleves, aminek leginkább a csirkepaprikáséra hasonlít az íze. A hagyomány szerint is egyszerűsége miatt főzték lakodalmakkor ezt a levest, mert a csibék gyenge húsa egykettőre megpuhult, nem kellett ott állni mellette, szinte magától elkészült, közben a többi, bonyolultabb ételnek több figyelmet szentelhettek.
Nagyon finom lehet egy kellemes őszi estén a kertben vagy szüretkor bográcsban, de ugyanolyan ízletes konyhai tűzhelyen főtt változata is. Borbás Marcsi ezt a receptet Szőlőskislakon tanulta a kiváló keramikustól, Légli Attilától. A hozzávalók között különösnek tűnhet az óriási csokor petrezselyemzöld, de tényleg fantasztikus ízt ad a levesnek, kár kispórolni belőle. Az igazi csibeleves csak jó minőségű paprikával készülhet. A magyar fűszerpaprika festékanyag-, olaj-, és vitamintartalma is sokszorosa a külföldinek. Az íze is finomabb, mert csak Magyarországon marad meg szárítás után is cukor a paprikában.

Hozzávalók 4-6 főre:

1,5 kg csirkehús: szárny, comb
1,5 kg burgonya
3 ek őrölt fűszerpaprika
2 db kápiapaprika
2 db pritaminpaprika
2 db fehér paprika
2 db csípős paprika
2 nagy fej vöröshagyma
5 csokor petrezselyemzöld

pici bors
1 tojásból csipetke
 
Ezt a levest úgy kezdjük főzni, mint a halászlét. Ez azt jelenti, hogy fazékban, hideg vízben kezdjük főzni a csirkehúst, majd az apróra vágott hagymát és paprikákat (kivéve a csípőseket) is beleszórjuk, és az egészet felforraljuk. Amikor már lobog a víz, rászórjuk a fűszerpaprika kétharmadát, sózzuk, borsozzuk, és az óriási csokor, összekötött petrezselyemzöldet is a tetejére tesszük. Ha már majdnem megpuhult a csirke, akkor a fazékba öntjük a kockákra vágott burgonyát és a maradék fűszerpaprikát. Az utolsó öt percben beleszórjuk a csipetkét, és készre főzzük. Vigyázzunk arra, hogy ne öntsünk rá túl sok vizet. Ehhez az adaghoz kb. 2 liter az ideális. Amikor elkészült, kiemeljük a petrezselyemcsokrot. Tálaláskor kínáljunk mellé csípős paprikát.

A csipetke készítése:
Egy tojást felütünk egy tálkában, kevés sóval eldolgozzuk, és apránként annyi lisztet adunk hozzá, hogy jó kemény tésztát kapjunk. Kicsit belisztezzük, ellapítjuk, és szép türelmesen apró darabkákra, csipetkékre csipkedjük. A kezünket néha belisztezzük, hogy ne ragadjanak össze a tésztadarabkák. Amikor a fazékba szórjuk a csipetkéket, kevés liszt is kerül a levesbe, és az enyhén besűríti, így még finomabb, igazi egytálétel lesz belőle.

Fotó: okoskonyha



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Lakodalmas csibeleves
DESSZERTEK
Ferdinánd tekercs
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Bolgár uborkaleves, a tarator

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Balatoni halleves potykapatkóval










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP