hirdetés

Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Húsgombócleves a Rábaközből

A Kisalföld közepe táján egész nyáron és az ősz eleji meleg napokon gyakran fogyasztották ezt a tartalmas, savanykás levest, mert a húsgombócokkal igazán laktató. Borbás Marcsi is szívesen főzi, mert nagyon kedveli pikáns, savanykás ízét.

Ebben a levesben eredetileg nem volt sárgarépa és paprika, de úgy gondolta, hogy még finomabb és mutatósabb lesz, ha ezeket is belefőzi. Hogy ki mennyi citromot ad a leveshez, az részben ízlés dolga, ezért mindig készít az asztalra citromszeleteket, vagy kis kancsóban citromlevet. A petrezselyem zöldjét gyakran használja a magyar konyha levesek, köretek ízesítésére. Marcsi is igyekszik minél többet fogyasztani belőle, mert javítja az emésztést, megelőzi a puffadást, vízhajtó, vértisztító, méregtelenítő, immunerősítő. Hogy ebben az ételben a húsgombóchoz is nagy adag petrezselyemzöldet adunk, talán szokatlan, de az íze kifejezetten kellemes lesz tőle.

 

Hozzávalók 4-6 személyre:
1 fej vöröshagyma
3 szál petrezselyemgyökér
2 szál sárgarépa
1 piros húsú paprika
1 kicsi zellergumó
2 ek. libazsír
2-3 babérlevél

bors
1 citrom
2 dl tejföl
1 dl fehérbor (elhagyható)

A gombóchoz:
40 dkg darált sertéscomb

bors
1 tojás
nagy csokor petrezselyemzöld

Egy lábasban a libazsírra dobja a felvágott zöldségeket, sózza, borsozza, hozzáadja a babérleveleket, belefacsarja a citrom levét, és lefedve pár percig párolja. Ez alatt összedolgozza a darált húst a tojással, a fűszerekkel és a jó adag finomra vágott zöldpetrezselyemmel. A félig megpuhult zöldségeket felönti 1 liter vízzel. Ha már forr a leves, beledobálja a két vizes tenyere között gömbölyűre formált gombócokat. Ezután már tíz-tizenöt perc alatt elkészül a leves. Végül még a tejfölt úgynevezett hő-kiegyenlítéses módszerrel adja hozzá, ezt úgy oldja meg, hogy kevés forró levest kanalaz a hideg tejfölhöz, amivel simára keveri, és kissé felmelegíti, így szép sima, selymes marad, amikor a lábasba önti.

Marcsi tanácsa: a babér és a citromlé megadja ennek a levesnek a jellegét, de ha még ízletesebbre akarják készíteni, befejezésül bolondítsák meg egy pohárka száraz fehérborral, és úgy kínálják. A friss, ropogós héjú kenyér vagy bagett se maradjon el az asztalról.

 
fotó: mindmegette

 



hirdetés


Legnépszerűbb témák


LEVESEK, ELŐÉTELEK

GASZTRO
Kakaós gombóc
LEVESEK, ELŐÉTELEK
Zöldfűszeres kalács


hirdetés

EZT IS Ajánljuk

LEVESEK, ELŐÉTELEK
Húsgombócleves a Rábaközből

DESSZERTEK
A vízen kullogó










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP