hirdetés

Fizess elő
a magazinra!
Alkoss
velünk!

OTTHON DEKOR DIY CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS EGÉSZSÉG GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ ALKOTÓINK

Húsgombócleves a Rábaközből

A Kisalföld közepe táján egész nyáron és az ősz eleji meleg napokon gyakran fogyasztották ezt a tartalmas, savanykás levest, mert a húsgombócokkal igazán laktató. Borbás Marcsi is szívesen főzi, mert nagyon kedveli pikáns, savanykás ízét.

Ebben a levesben eredetileg nem volt sárgarépa és paprika, de úgy gondolta, hogy még finomabb és mutatósabb lesz, ha ezeket is belefőzi. Hogy ki mennyi citromot ad a leveshez, az részben ízlés dolga, ezért mindig készít az asztalra citromszeleteket, vagy kis kancsóban citromlevet. A petrezselyem zöldjét gyakran használja a magyar konyha levesek, köretek ízesítésére. Marcsi is igyekszik minél többet fogyasztani belőle, mert javítja az emésztést, megelőzi a puffadást, vízhajtó, vértisztító, méregtelenítő, immunerősítő. Hogy ebben az ételben a húsgombóchoz is nagy adag petrezselyemzöldet adunk, talán szokatlan, de az íze kifejezetten kellemes lesz tőle.

 

Hozzávalók 4-6 személyre:
1 fej vöröshagyma
3 szál petrezselyemgyökér
2 szál sárgarépa
1 piros húsú paprika
1 kicsi zellergumó
2 ek. libazsír
2-3 babérlevél

bors
1 citrom
2 dl tejföl
1 dl fehérbor (elhagyható)

A gombóchoz:
40 dkg darált sertéscomb

bors
1 tojás
nagy csokor petrezselyemzöld

Egy lábasban a libazsírra dobja a felvágott zöldségeket, sózza, borsozza, hozzáadja a babérleveleket, belefacsarja a citrom levét, és lefedve pár percig párolja. Ez alatt összedolgozza a darált húst a tojással, a fűszerekkel és a jó adag finomra vágott zöldpetrezselyemmel. A félig megpuhult zöldségeket felönti 1 liter vízzel. Ha már forr a leves, beledobálja a két vizes tenyere között gömbölyűre formált gombócokat. Ezután már tíz-tizenöt perc alatt elkészül a leves. Végül még a tejfölt úgynevezett hő-kiegyenlítéses módszerrel adja hozzá, ezt úgy oldja meg, hogy kevés forró levest kanalaz a hideg tejfölhöz, amivel simára keveri, és kissé felmelegíti, így szép sima, selymes marad, amikor a lábasba önti.

Marcsi tanácsa: a babér és a citromlé megadja ennek a levesnek a jellegét, de ha még ízletesebbre akarják készíteni, befejezésül bolondítsák meg egy pohárka száraz fehérborral, és úgy kínálják. A friss, ropogós héjú kenyér vagy bagett se maradjon el az asztalról.

 
fotó: mindmegette

 



hirdetés


Legnépszerűbb témák


hirdetés


hirdetés


EZT IS Ajánljuk


LEVESEK, ELŐÉTELEK
Balatoni halleves potykapatkóval
DESSZERTEK
A vízen kullogó










OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
EGÉSZSÉG GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
ALKOTÓINK
Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita
WEBSHOP