Ebben a levesben eredetileg nem volt sárgarépa és paprika, de úgy gondolta, hogy még finomabb és mutatósabb lesz, ha ezeket is belefőzi. Hogy ki mennyi citromot ad a leveshez, az részben ízlés dolga, ezért mindig készít az asztalra citromszeleteket, vagy kis kancsóban citromlevet. A petrezselyem zöldjét gyakran használja a magyar konyha levesek, köretek ízesítésére. Marcsi is igyekszik minél többet fogyasztani belőle, mert javítja az emésztést, megelőzi a puffadást, vízhajtó, vértisztító, méregtelenítő, immunerősítő. Hogy ebben az ételben a húsgombóchoz is nagy adag petrezselyemzöldet adunk, talán szokatlan, de az íze kifejezetten kellemes lesz tőle.
Hozzávalók 4-6 személyre:
1 fej vöröshagyma
3 szál petrezselyemgyökér
2 szál sárgarépa
1 piros húsú paprika
1 kicsi zellergumó
2 ek. libazsír
2-3 babérlevél
só
bors
1 citrom
2 dl tejföl
1 dl fehérbor (elhagyható)
A gombóchoz:
40 dkg darált sertéscomb
só
bors
1 tojás
nagy csokor petrezselyemzöld
Egy lábasban a libazsírra dobja a felvágott zöldségeket, sózza, borsozza, hozzáadja a babérleveleket, belefacsarja a citrom levét, és lefedve pár percig párolja. Ez alatt összedolgozza a darált húst a tojással, a fűszerekkel és a jó adag finomra vágott zöldpetrezselyemmel. A félig megpuhult zöldségeket felönti 1 liter vízzel. Ha már forr a leves, beledobálja a két vizes tenyere között gömbölyűre formált gombócokat. Ezután már tíz-tizenöt perc alatt elkészül a leves. Végül még a tejfölt úgynevezett hő-kiegyenlítéses módszerrel adja hozzá, ezt úgy oldja meg, hogy kevés forró levest kanalaz a hideg tejfölhöz, amivel simára keveri, és kissé felmelegíti, így szép sima, selymes marad, amikor a lábasba önti.
Marcsi tanácsa: a babér és a citromlé megadja ennek a levesnek a jellegét, de ha még ízletesebbre akarják készíteni, befejezésül bolondítsák meg egy pohárka száraz fehérborral, és úgy kínálják. A friss, ropogós héjú kenyér vagy bagett se maradjon el az asztalról.
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2024 – minden jog fenntartva