Hasznos tudnivalók az üvegfestésről


Kontúrfestékek
Különböző alapszínekben, metálos és csillámos változatokban, csőrős tubusba töltve kapható. Létezik levegőn száradó, kiégethető és lehúzható változatuk is. Fontos, hogy mindig a kiválasztott üvegfestékhez ajánlott kontúrt válasszunk.
A kontúrfesték a festendő területek szélén megakadályozza, hogy a színek egymásba folyjanak. De használhatjuk festés után is, a minta körvonalának kiemelésére. A tubusból közvetlenül vihetjük fel a sűrű anyagot az üvegre. Használat előtt gyakorlásképpen húzzunk néhány vonalat egy papírlapon. A tubust ne nyomjuk erősen, próbáljunk úgy rajzolni vele, mint egy ceruzával. Tartsuk 1-2 mm-rel az üveg felett, és folyamatosan nyomjuk, engedjük lassan a felületre a festéket. Ha elrontottuk, vattás pálcikával visszatörölhetjük a hibás részen.Ólomcsík

Az öntapadós ólomcsíkkal a kontúrfestékhez hasonlóan választhatjuk el egymástól a festendő területeket, így megakadályozhatjuk a színek összefolyását. Használatával az ólomüveghez hasonló hatást érhetünk el. A csíkot ollóval, snicerrel vághatjuk a megfelelő méretre, majd a hátsó védőfóliát lehúzva simítsuk a felületre. A puha ólomcsíkot a hozzácsomagolt műanyag lapkával sérülésmentesen, erősen nyomhatjuk az üvegre.

Üvegfestékek
Kiégethető vagy levegőn száradó, vizes alapú és oldószeres változatban is kaphatók. Létezik átlátszó, telített, és világító színváltozatuk. A legtöbb festék színei keverhetők egymással, így rengeteg árnyalatot hozhatunk létre. Vásárlás előtt kérjünk felvilágosítást. Mindig aszerint válasszunk festéket, hogy mire fogjuk használni a festett üvegtárgyat: tartunk-e majd benne élelmiszert, gyakran kell-e mosogatni vagy csak dísztárgynak szánjuk.
Az oldószeres változatokat kizárólag saját oldószerükkel használjuk! Ezek a festék színárnyalatát nem változtatják meg. Az oldószeres festékhez használt ecsetek kimosására is ez alkalmas.
A felületet festés előtt tisztítsuk meg alaposan! A festékkel jól szellőző helyiségben dolgozzunk! A festéket jól rázzuk fel használat előtt!
A kiégethető festék mellé csak kiégethető kontúrfestéket használjunk. Ügyeljünk a hosszú száradási időre, mely több nap is lehet, így megakadályozhatjuk, hogy a kontúr felpúposodjon.

Struktúr zselék
Az üvegfestékekhez keverhetők, de önállóan is alkalmazhatók, a katedrálüvegekhez hasonló felületet eredményeznek. Átlátszó, opálos változatban kaphatók. Spatulával, modellezőkéssel vihetjük fel az üvegre. Az öntapadós sablon használata megkönnyíti a pontos felvitelt. Száradás után a paszta áttetszővé, opálossá válik, utólag is festhető.

Üvegfestő tollak
Fényes vagy matt, lakkszerű réteget képeznek az üvegen. Gyorsan száradnak, szinte azonnal kiégethetők. Mivel nagyon egyszerű a használatuk, leginkább gyerekeknek és kezdőknek ajánlott a használatuk.

Szatináló festékek
Az üvegfelületen deres, jeges hatást érhetünk el használatukkal. Rengeteg színváltozatban kaphatók, sőt a színek egymással is keverhetők. Különféle technikákkal vihetők fel az üvegre: szivaccsal, ecsettel, sablonozással. A festék nem vízálló, lemosható, így ideiglenes dekorálásra kifejezetten ajánlható.

Maratópaszta
Csiszolt, homokfúvott hatású felületet ad. A paszta szó szerint magába az üvegbe marja bele a mintát, így az eredmény tartós. Simítsunk öntapadós sablont a felületre, majd műanyag pálcával vigyük fel a sűrű, krémszerű anyagot az üvegre. Vigyázzunk, ha a paszta rossz helyre cseppen, azonnal töröljük le, mert rövid idő alatt visszafordíthatatlanul megmarja a felületet.  15-20 perc múlva a pasztát a pálcával visszaszedhetjük a dobozába, így az újra felhasználható lesz. A maradékot langyos vízzel mossuk le az üvegről. Erős, maró hatású szer, ezért körültekintéssel használjuk, gyerekeknek nem ajánlott technika. Ha bőrre, ruhára cseppen, azonnal mossuk le bő vízzel.

Matricafestékek
A lehúzható matricafestékekkel és kontúrokkal elsősorban ablakokat és más fényes felületeket díszíthetünk. A festékek számtalan színben, még csillámos változatban is kaphatók. Egy nem túl sima felületű műanyag irattartóba helyezett minta körvonalát körbekontúrozzuk, majd száradás után a festékkel kitöltjük a minta részeit. A festék közvetlenül a tubusból vihető fel, a használata egyszerű, így nagyon kedvelt a gyerekek körében.  A festéket megfelelő vastagságban alkalmazzuk, mert a túl vékony matrica lehúzáskor elszakadhat. Egy-két nap száradás után a motívumot lehúzhatjuk az irattartóról és az ablakra vagy tükörre simíthatjuk. A minta bármikor könnyen áthelyezhető, az irattartóra visszatapasztva tárolható.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Tengerparti hangulat
A világítótorony népszerű nyári dekoráció lehet akár a nyaralóba, kertbe, vagy ha...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Ünnepi scrapbook oldalak
Kedves Brigitta! Látványosabb, élénkebb, mozgalmasabb
Iskolakezdés játékosan
Aligha van olyan srác, akit hidegen hagynának az autók, ezért a kedvenc járműveikkel...
Amőba játék utazáshoz
Indul a család nyaralni, de milyen játékok kerüljenek a bőröndbe? A saját készítésű,...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION