Tudnivalók a zsugorfóliáról


Kipróbáltátok már a zsugorfóliát a gyerkőccel? Itt az idő, mert igazán egyszerű technika és jópofa kis tárgyakat készíthettek.  
 
 
A zsugorfólia vékony műanyag lap, mely hő hatására kb. negyedére zsugorodik össze. Ez a tulajdonsága a minták felrajzolásánál jelent nagy előnyt, mert bonyolultabb motívumokat is könnyebben tudunk négyszeres méretben megrajzolni. Ezek zsugorítás után finom rajzolatú mintákká változnak. A sütés hatására a vonalak határozottabbá, a színek intenzívebbé válnak, a vékony fólia kb. 1 mm vastagságú lappá keményedik.A fóliából készülhet medál, mobildísz, kulcstartó, hajcsat, kitűző, gomb és még sokféle tárgy. A zsugorított fóliából készült díszek jól társíthatók más anyagokkal, textillel, dróttal, fonallal, gyönggyel.
A zsugorfólia átlátszó, opálosan áttetsző, fehér és fekete színekben kapható.
A fóliát finom csiszolópapírral, azonos irányú húzásokkal át kell simítani, hogy a felülete karcos legyen. Az érdes felület jól színezhető, festhető, mert a finom résekben megtapad a színes ceruza, filctoll festékanyaga. Kapható előre csiszolt verzió is. 
A ceruzarajz hátránya, hogy zsugorítás után kissé maszatolódhat, ezért érdemes a darabot kisütés után egy réteg lakkal bevonni. Az alkoholos filccel rajzolt, színezett minták nem kenődnek el.
Bélyegzővel is nyomtathatunk mintát a fóliára, de a festéket nem szívja magába a fólia, az csak zsugorításkor rögzül a hőtől, ezért a mintát óvatosan színezzük ki.
A fólia a színezés, mintázás után ollóval formára vágható, és hogy a forma majd felfűzhető legyen, át is lyukaszthatjuk, akár több helyen is. A zsugorodás nemcsak a forma és a minta, de a lyuk is összemegy!
A kész minta zsugorítható sütőben vagy speciális, hobbi hőlégfúvót is használhatunk. Mikrohullámú sütő nem alkalmas erre a célra!A formát tegyük sütőpapírra úgy, hogy a rajzos oldal legyen felül, majd tegyük előmelegített, kb. 150 fokos sütőbe. Ha hőlégfúvót használunk, csipesszel vagy pálcával szorítsuk le a formát, nehogy a levegő elfújja. Sütés közben a fólia felkunkorodik, összecsavarodik, de később, ahogy a középrész is zsugorodni kezd, kisimul. Még melegen alakítható úgy, hogy megfordítjuk, és a hátoldaláról lelapítjuk, pl. egy kés lapjával.
A kész formát kihűlés után lakkozhatjuk. Láncra, szalagra fűzhetjük, ruhára, táskára varrhatjuk, vagy más kiegészítőkkel kombinálhatjuk.
Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Mini növények
Colleen Jordan miniatűr virágdíszeket készít, melyeket gyűrűként, medálként vagy...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Ünnepi scrapbook oldalak
Kedves Brigitta! Látványosabb, élénkebb, mozgalmasabb
10 csodás, tavaszi, virágos ötlet
Hangolódj a közelgő húsvétra csodás, virágos dekorációval. Meríts ötletet a képekből...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION