Mesehősök gyapjúból


A puha gyapjú formálása, gyúrása élvezetes tevékenység kicsiknek, nagyoknak. A sablonra való nemezelés pedig egy olyan új lehetőség, amivel könnyen készíthetünk bármilyen, akár magunk tervezte figurákat is. Akár több napra is berendezkedhetünk a nemezeléshez, mert ha egyszer elkezdjük, nehéz lesz abbahagyni az első forma megszületése után.

A munkához szükségünk lesz különféle színű, finomabb szálú gyapjúra, valamint natúr színű, durvább fajtára is. Ez utóbbi olcsóbb a színesnél és jól használhatjuk a figurák belsejéhez. A sablonokat dekorgumiból készítsük, mert tartós és nem mállik szét a vizes gyapjú alatt, de használhatunk egyik oldalán fényes kartont, például kukoricapelyhes dobozból kivágott sablont is. A gyúráshoz szappan, meleg víz és nejlonzsák is szükséges. A munkafelületet vastag törülközővel és gyékénnyel terítsük le. Hasznos lehet egy vászondarab, amellyel felcsavarjuk a gyapjút, ha tömörítésre kerül a sor. A nemez felvágásához pedig készítsünk elő hegyes kézimunkaollót, a különböző, külön gyúrt elemek felvarrásához pedig tűt és cérnát.

A magazinban részletesen leírjuk, mire kell figyelnünk a saját sablon készítésekor, a gyúrásnál mennyivel fog zsugorodni a forma, és hogyan, hány réteg gyapjúval borítsuk be a sablonunkat, hogy tömött, szép figurát kapjunk. Kitérünk arra is, hogy milyen hőmérsékletű víz az ideális a nemezeléshez, és mennyire legyen nedves és szappanos a gyapjú. További hasznos tanácsokat és tippeket is adunk, hogy az is sikerrel boldogulhasson a figurákkal, aki eddig még nem próbálta a nemezelést. Lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készíthetünk zsiráfot, és megmutatjuk, hogyan gyúrhatunk sárkányt és gyerek vagy felnőttkézre illő kesztyűbábot is. Ezek mintájára többféle, hasonló figurát is készíthetünk, és ha már rááll a kezünk, bármilyen formának nekiláthatunk.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Skandináv minták Karácsonyra
A skandináv stílus sosem megy ki a divatból, a karácsonyi dekorációk között is töretlenül...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Varrható gyöngyök
Kedves Anita! Szeretném kövekkel, gyöngyökkel díszíteni a februári Praktikában látott...
Egy bájos erdőlakó
Hamar a kicsik kedvence lesz a puha gyapjúból nemezelt mókus. Elkészítésénél a hagyományos,...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION