Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Szarvasok gyékényből

A nádak, erek mellett növő gyékényt Bárány Mara mesterien szövi, fonja. Megmutatja, hogyan bánj ezekkel a selyemfényű szálakkal, hogy natúr szépségű csodaszarvasok díszíthessék az ünnepi asztalt.

A gyékényszál több egymásra boruló levélből áll, melyeket még szárazon szét kell bontani. A levelek tövénél az egymásra tapadó széleket a körmöddel lazítsd meg, vezesd az ujjadat a levelek között felfelé és válaszd le. A szarvas fonásához el kell jutni a legbelső, kerek bélig, aminek az elkeskenyedő, kemény végét vágd le. A merev gyékénybelet locsold meg meleg vízzel, és fél-egy óra alatt puha, hajlékony lesz. Ezután gyékénytűre vagy kés fokára szorítva húzd át a szálat. Az így lelapított, puha béllel kezdheted a fonást.

Hozzávalók 4 db áztatott gyékénybél, 60-70 cm hosszúak farúd, amit helyettesíthetsz sodrófával • olló

Érdemes vizes textilbe tekerve tartani a beáztatott és a megpuhított négy gyékénybelet. Vegyél ki közülük kettőt, hajtsd félbe, és tedd egymásra úgy, hogy a bal oldali kerüljön felülre. Egy harmadik, szintén félbe hajtott szálat jobbról illessz az előbbiek közé a képen látható módon, alá-fölé bújtatva. A harmadik szál hajtott végéből lesznek a hátsó lábak. A negyedik, egyenes szál egyik végét bújtasd be jobb oldalra, belső szálnak. A vége 1-2 cm-re lógjon ki – ez lesz a szarvas farka. A szálakat igazítsd szorosra.

A többi fázisért kattints a képre! 

A bal oldal négy és a jobb oldal három szálából hétszálas lapos fonást készítünk. Először balról a szélső szálat hajtsd át jobbra belső szálnak, a bal oldal szálai fölött-alatt bújtatva. Jobbról-balról a szélső szálakat áthajtva és bújtatva folyamatosan fonj – ez lesz a szarvas törzse. Ha a hasnál már négy hajtásszem van, akkor a jobb oldal három szála közül a szélsőt áthajthatod balra. Az ott maradó másik kettőből lesz a szarvas mellső lába.
A megmaradt öt szálat fordítsd magad elé. A nyakhoz irányt kell váltanod a fonással: jobbról balra hajtogass át két szálat alá-fölé bújtatva. Kialakul az ötös fonáshoz az egyik oldalon három, a másikon két szál.
Arányos lesz a szarvas, ha a nyak elülső oldalán is öt hajtásszem lesz, mint a hasnál. Az öt szálból kettőt hagyj el agancsnak, és a maradékból készítsd a fejet. A három szálból a felsőt hajtsd le, és bújtatva készíts hármas fonást, három lépésben. A munka befejezésekor fordítsd át a szarvast a másik oldalára, a három szál közül a középsőt vágd ferdén rövidebbre, és húzd be a fonat alá.

_MG_0780_OK.jpg

FONHATSZ PAPÍRCSÍKOKKAL IS
Egy közepes vastagságú, A/3 méretű papírlap hoszszabb oldalából vágj fél cm-es csíkokat. Az ilyen papírból font jószág már meg tud állni a lábán – ennél vastagabb kartonból nehéz hajtogatni.

_MG_1085_OK.jpghirdetés


Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk

ÚJDONSÁGOK
Ünnepváró vásárOTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
WEBSHOP