Szükséges eszközök:
- gramm pontosságú mérleg
- maghőmérő
- olaj melegítéshez szükséges edény
- botmixer
- műanyag keverőkanál
- műanyag keverőtál, hőálló üveg kancsó, vagy kerámia edény
- szilikon formák a kiöntéshez,
- védőruha, védőszemüveg, gumikesztyű, szájmaszk
Hozzávalók:
- növényi olaj, vaj
- lúg (NaOh)
- oldószerként desztillált víz, növényi tea, kecsketej, darált növények, macerátumok, illó olajak, színezékek
Jól szellőző helyen állj neki. Fontos, hogy mindig jó minőségű összetevőket válassz és gondosan mérd ki a hozzávalókat!
1. Add hozzá a vizet a lúghoz, a teákat, gyógynövény főzeteket jól hűtsd le. A kecsketejet mindig fagyosan használd. Ha jégkocka tartóban fagyasztod le, könnyű vele dolgozni. A tejre szórd a lúgot.
2. Melegítsd fel az olajakat 40 C fokra. A növényi darabkákat, darálékot ekkor add hozzá.
Rengeteg egyéb összetevővel lehet a szappan állagát javítani, illetve tetszetősebbé tenni: agyagtól a magokig, a mézig.
3. Vedd le a tűzről, várd meg, hogy mindkét összetevő azonos hőmérsékletű legyen.
4. Öntsd az olajat a lúgos oldatba és botmixerrel keverd puding állagúra. Keveréskor megváltozik az állaga, színe. Ezt nevezzük szalag fázisnak. Ha megállítod és kiemeled a botmixert a masszából, megmarad a "rajzolat", ekkor van kész. Add hozzá az illat és színező anyagokat, macerátumokat.
5. A masszát szilikon formákba öntsd, ekkor lehet a felületét is díszíteni.Takard be újságpapírral, majd egy takarót is teríts rá. Megfáznia nem szabad, mert akkor törékeny lesz. Nyári hőségben ez elmaradhat, mert túlmelegednie sem szabad.
24-36 óra után vedd ki a formákból, ekkor még nem használható, mert túl maró hatású, emiatt használj is gumikesztyűt és szeleteld fel a szappant. Legalább 4-6 hét a várakozási, érlelési idő, ez alatt alakul ki a ph-ja és tökéletes lesz az állaga. Papírdobozban, jól szellőző helyen tárold, így korlátlan ideig használható marad.
OTTHON DEKOR NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA DIY ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY CSALÁD GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK ÚJRAHASZNOSÍTÁS ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET! EGÉSZSÉG GASZTRO LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK AMIGURUMI ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK INSPIRÁCIÓ TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk ALKOTÓINK Berky Alexandra Kubinyi Szilvia Kurdi Gabi Szebeni Gál Vera Vesztl Fanni Farkasvölgyi Orsi Rácz Anikó Sebestyén Éva Csorba Anita RSS feliratkozás JÁTÉKSZABÁLYZAT
IMPRESSZUM MÉDIAAJÁNLAT ELŐFIZETÉS KAPCSOLAT ÁSZF
praktika.hu © 2024 – minden jog fenntartva