Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Fonal-álmok

Egy gyönyörű, régi mesterség elevenedett meg egy kreatív alkotó kezei között. Kukkants be Szőcs Enikő műhelyébe!

"Szőcs Enikő vagyok, háromgyerekes anyuka, és főállású alkotó és hajtómotor a saját vállalkozásomban. Mióta az eszemet tudom, valamit mindig alkottam - persze, minden alkotó ember elmondhatja ezt magáról. Mivel nem voltam egy izgága gyerek, nagyon szívesen ültem nagymamám, anyukám vagy nagynéném mellé, mert mindannyian mást tanítottak nekem.

A kézimunka rengeteg ágát kipróbáltam, megtanultam az első időkben az ő inspirációjuknak köszönhetően – horgolás, varrás, vagdalásos hímzés, keresztszemes hímzés, kilim, kötés. Lassan tizenöt éve azonban a hímzés lett a mindennapjaim része.
Részben a saját igényem alapján, részben mert belecsöppentem egy olyan kreatív baráti közegbe, ahol ez volt a közös pont az életünkben. Mindig tanultunk valami újat, új alapanyagokat igyekeztünk felfedezni, új technikákat és természetesen blogot vezettünk erről, ahol igyekeztünk a külföldi blogok színvonalának megfelelően bemutatni az aktuális alkotásokat.

26173266_1719372958107016_2921329154058717210_o.jpg

Ekkoriban vált égetően szükségessé, hogy beszerezzünk egy-két olyan hímzéshez szükséges kiegészítőt, amit itthon nem lehetett kapni. Aztán a külföldi árakat, a szállítási nehézségeket, és egyebeket látva, eszembe jutott, hogy évekig „inaskodtam” apukám mellett és a fonaltartókat én is meg tudom csinálni. Az első kísérleti darabok után lassan értékelhető darabokat is tudtam készíteni a barátnőimnek.
Aztán, ahogy változtunk, telt az idő jöttek új hobbik, szerelmek. A fonalak kicsit vastagodtak, már nem csak az osztott hímző hozott lázba, hanem a csodás kötőfonalak, azok közül is kézzel festettek. Aztán bogarat ültettek a fülembe, hogy mi lenne, ha készítenék egy-két kézi orsót, mert kis hazánkban kevesen tudnak fonni és még kevesebben készítenek kéziorsót, és ők sem női szemmel/lélekkel állnak neki az orsók megalkotásának. Ekkor már évek óta hivatalos keretek között éltem ki az alkotóvágyamat és fa kiegészítőket készítettem a hobbistáknak, így nem volt annyira valóságtól elrugaszkodott a megkeresés. Kicsit ellenálltam, mert úgy voltam vele, nem akarok egy újabb „időrabló” hobbit megtanulni. De mivel nem vagyok egy hős alkat, elég hamar beadtam a derekam, mert izgatott, mit tudnék alkotni ezen a téren.

11705756_1118761208138658_105529849268096856_o.jpg
Azt hiszem, így közel öt év távlatából elmondhatom, életem egyik legjobb döntése volt, hogy megtanultam fonni. A sok-sok technika közül ez az egyik, ami igazi flow élményt ad minden alkalommal, amikor orsót veszek a kezembe. Ahogy egy kedves ismerősöm mondta: „esténként, amikor fonni kezdek, a szálak egymáshoz simulásával simulnak ki az én idegeim is.” Tökéletesen igaza van. Egy varázslat a léleknek, a szemnek, ahogy kigondolja az ember, hogy a megfestett gyapjút - azaz a szöszt - milyen tecnikával fogja megfonni és ahogy látja a fonal születésének fázisait, minden alkalommal beleszeret az ember ebbe a hobbiba. Feltölt, elemel a hétköznapokból és egy varázsvilágba nyit kaput, ahol a fantázia és a színek a meghatározóak. Amióta pedig nagymamám padlásáról előkerültek a saját fonós kellékei különösen sajnálom, hogy anélkül ment el, hogy én ráeszméltem volna, mi mindent tudna még tanítani nekem.

Szinte attól a pillanattól kezdve, hogy megtanultam fonni, tanítom is ezt a technikát, mert mint írtam, egyelőre kevesen tudnak fonni, én pedig szívesen adom tovább a tudásomat, hogy a saját kezdeti ballépéseimhez hasonló botlásoktól megkíméljem azokat, akik beleszeretnek a technikába."

Kukkants be Enikő oldalára is. 

CÍMKÉK: fonal


hirdetés


Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk

TI KÜLDTÉTEK
Kényeztető finomság
TI KÜLDTÉTEK
Amigurumi manófa
TI KÜLDTÉTEK
Amigurumi elefántOTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK Sztárokkal alkottunk
WEBSHOP