Fizessen elő a magazinra!

OTTHON DEKOR DIY EGYÜTT A CSALÁD ÚJRAHASZNOSÍTÁS GASZTRO AMIGURUMI INSPIRÁCIÓ WEBSHOP

Hasznos tippek minimalista otthonhoz

A minimalizmus Japánból indult el. A felkelő nap országában ugyanis más filozófiát követve alakul a térrendezés, mint nálunk.

A zen buddhisták befejezetlenül hagyják a tereket, hogy képzeletükkel tegyék azokat teljessé. Számunkra ez igencsak érdekes megközelítés, hiszen a mi felfogásunk szerint egy tér a benne elhelyezett tárgyaktól lesz tökéletes, nem pedig azok hiányától. 

Adományozz, szelektálj!

1. Adománynak alkalmas ruhák, cipők. Ami már lyukas, kiszedhetetlen folt van benne, megsárgult, eltört, tehát amit gyakorlatilag nem lehet használni, azt ne adományozd tovább.

2. Könyvek az antikváriumba, vagy idősek otthonába, vagy rászoruló könyvtárak részére, a Baptista Szeretetszolgálathoz lehet eljuttatni a feleslegessé vált darabokat.

3. Ingyen elvihető tárgyak, melyeket közösségi csoportokba lehet feltenni, hogy gazdára leljenek. 

4. Ruhák, amelyek anyagát még újra lehet hasznosítani és gyűjtőhelyre leadható, de már nem hordható.

5. Elektronikai hulladék, melyet hulladékudvarban lehet leadni.

6. Szelektív szemét

A minimalista gondolkodás hozadéka, hogy ha minél kevesebb tárgyra van szükségünk, annál kevesebb időt töltünk a vásárláshoz szükséges pénz megkeresésével, a tárgyak beszerzésével, illetve a rendcsinálással, ráadásul az ökológiai lábnyomunk is kisebb lesz ezáltal. 

Mindezekből következik, hogy egy ilyen minimalizálási törekvés új folyamatokat indíthat el lelki síkon is. Hiszen fokozatosan megváltozik a birtokláshoz való viszony is. Átalakulnak a szokások, a súlypontok eltolódhatnak, több időt tölthetsz a családdal, barátaiddal. Ez az izgalmas kihívás akár még az életedet is átformálhatja.

Egyszerűbb gyermekkor
Csökkentsd optimálisra a kicsit körülvevő ingereket. Kim John Payne pszichológusi praxisának tapasztalatait összegezve arra jutott, hogy a gyerekeket rengeteg hatás éri, amitől sok esetben idegesek, szétszórtak és alvászavarral küzdenek. 
Minden szülőnek nehéz megtalálni az egyensúlyt a között, hogy mennyi információ és újdonság hasznos még a gyerekeknek, és mikor túl sok az inger. Kár lenne teljesen ördögtől valónak tekinteni például a tab­letet, mert remek készségfejlesztő, illetve tanulást segítő applikációk is letölthetők rá, ugyanakkor túlzott használata komoly feszültséget okozhat a kicsiknek. A képlet papíron egyszerű: örülj a nyelvtanító, vidám, színes applikációnak és használd, de módjával! ne engedd, hogy a sokadik rajzfilmet is elindítsa magától 
a videó­megosztó program. A legfontosabb hogy olyan játékok és elfogalatságok is legyenek a gyerkőc életében, melyek teret adnak a fantáziának, és kiaknázzák az alkotókedvet.

 

shutterstock_1449163505.jpg

Tipp
Fokozatosan kezdd el csökkenteni a gyerekszobában lévő tárgyak számát. A tapasztalatok szerint, ahogy tisztul a tér, a gyerekek is nyugodtabbak lesznek. Gyűjtsd össze azokat a dolgokat, amelyekkel a gyerek keveset, vagy egyáltalán nem játszik, és pakold el. Ha egyes játékokról kiderül, hogy nem hiányoznak, keressü nekik új gazdát a családon belül, vagy odaadhatod rászorulóknak. 

child-1864718_1280.jpg

készült Nagy Réka, Ökoanyu cikke felhasználásvalhirdetés


Legnépszerűbb témák
EZT IS Ajánljuk

INSPIRÁCIÓ
Origami mindenütt

INSPIRÁCIÓ
Kreatív trendek
INSPIRÁCIÓ
Kreatív trendek 2.


OTTHON DEKOR
NAPPALI KONYHA KERT GYEREKSZOBA
DIY
ÉKSZEREK KIEGÉSZÍTŐK RUHÁK BEAUTY
EGYÜTT A CSALÁD
GYEREKEKKEL GYEREKEKNEK
ÚJRAHASZNOSÍTÁS
ELŐTTE-UTÁNA MENTSD MEG A FÖLDET!
GASZTRO
LEVESEK, ELŐÉTELEK FŐÉTELEK DESSZERTEK MENTES RECEPTEK
AMIGURUMI
ÖTLETEK TI KÜLDTÉTEK
INSPIRÁCIÓ
TAVASZ NYÁR ŐSZ TÉL TI KÜLDTÉTEK ÚJDONSÁGOK
WEBSHOP