Hasznos tudnivalók az antikolásról


Aranyfüst fólia
Csillogása vetekszik a valódi aranyéval, pedig a drága nemesfém helyett ma már alumíniumból készül az olcsóbb változata. Arany, ezüst és szivárványos színekben kapható. Szinte mindenféle felületen alkalmazható: üveg, fa, fém, kő, műanyag is füstfóliázható. A leheletvékonyra hengerelt fémlapot speciális ragasztóval, mixtionnal ragaszthatjuk a felületre, melyet ecsettel kenhetünk fel. Száradás után simítsuk a fóliát a ragasztós területre egy száraz, puha ecsettel. Egy nap száradás után lakkozással tehető tartóssá a aranyfüst.Patinázófestékek és folyadékok
Használatukkal a fém, vagy fémhatású festékekkel lefestett tárgyak úgy néznek ki, mintha évtizedekkel ezelőtt készültek volna és az idő színezte volna patinássá a felületeket.
A felületet először arany, bronz, réz vagy vas színű patinázó festékkel kell lefesteni, majd száradás után híg patinázó folyadékkal átkenni. A folyadék kék, zöld, rozsdás és bitumen színekben kapható. Foltokban, csíkokban kenhetjük a felületre, a minták mélyedéseibe. Fontos, hogy ne a teljes felületet kenjük be, mert csak így nyújt valódi hatást. Száradás után, ha még nem kellően patinás hatású a felület, kenjünk újabb réteg folyadékot a megfelelő helyekre. A patinaréteget lakkozással óvhatjuk.


Repesztőlakkok
Használatukkal öreg, repedezett felületet alakíthatunk ki. Kétféle alapváltozat, egy és kétkomponensű lakkok kaphatók. Használatuk eltérő, ugyanúgy mint az általuk elért repedések látványa.
Az egykomponensű, lepattogzott festék hatását adja. A felületet első lépésben akrilfestékkel alapozzuk le, ez a szín fog látszani majd a repedések között. Száradás után  azonos irányú ecsetvonásokkal kenjük fel egyenletesen a lakkot, majd a teljes száradás után felkenhetjük a második színt, ami legyen kontrasztos az elsővel. Szinte azonnal megjelennek a repedések. Minél hígabb a fedőfesték, annál finomabbak lesznek a repedések.
A kétkomponensű lakk a régi olajfestmények repedezett hatását adja. Először fessük le akrilfestékkel a felületet (ez lesz a végleges szín, ami majd látszik), amit más módon, például még dekupázsolással is díszíthetünk a repesztés előtt. Kenjük fel egyirányú ecsetvonásokkal a lakk első komponensét, majd száradás után a második komponenst. Rövid idő múlva megjelennek a repedések. Ezeket az alapszíntől elütő színű olajfestékkel tehetjük láthatóbbá. Kenjük a festéket a felületre és egy puha ronggyal dörzsöljük bele a repedésekbe.

Viaszos koptatás
A viaszos koptatással gyorsan kopott, régies felületet képezhetünk. A kiválasztott alapszínre lefestett felületet dörzsöljük át fehér gyertyával, majd fessük le eltérő árnyalatú festékkel. A viaszolt részeken az új festékréteg nem tapad meg mindenütt. Száradás után közepes erősségű csiszolópapírral koptassuk vissza helyenként a második réteget. A viasszal öregített tárgyakat érdemes lakkozni, hogy megóvjuk a felületet a további kopástól.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Kirakós fából
Ettől a halom színes kirakóstól biztos beindul a gyerekek fantáziája, és rengeteg...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Varrható gyöngyök
Kedves Anita! Szeretném kövekkel, gyöngyökkel díszíteni a februári Praktikában látott...
Keresd a párját!
Már a nyaralásra gondolva készítsünk saját kezűleg játékokat a gyerekeknek. Például...
Zöldséges bolt kicsiknek
Gyerekként felnőttet játszani a legjobb dolgok egyike. A kicsik boldogan bújnak majd...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION