Pisztrángcsorba


A savanykás levesekkel ilyen melegben Borbás Marcsinak mindig nagy sikere van, ezért ajánlja ezt az erdélyi csorbát, amelyben együtt van szinte az összes nyári zöldség, és egyik kedvenc hala, a pisztráng, méghozzá kétféleképpen is.

Marcsi Erdélyben kóstolta ezt a remek levest, és persze mindjárt megtanulta a receptjét, mert annyira ízlett. Finom a levesben a sokféle zöldség, de a friss pisztrángszeletek és a füstölt pisztráng aromája teszi igazán fenségessé. Még különlegesebb lesz a befejezésül, savanyításként hozzáadott korpaciberétől, aminek annyira egyszerű az elkészítése, hogy nem is gondolnák.

 

 

Hozzávalók:
1 friss pisztráng
1 füstölt pisztráng
4-5 pisztráng feje és farka
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 szelet zellergyökér
1 fej fehérhagyma
2 paradicsom
4 krumpli
1 pritaminpaprika
1 marék zöldborsó
1 marék zöldbab
korpacibere
1 csokor petrezselyem
1 csokor lestyán
tejföl

bors
olaj

A nyári hétvégéken gyakori program a bográcsozás. Amennyiben halétel kerül szóba, többnyire a halászlére esik a választás, pedig a paprikás, tüzes ízeket nem mindenki kedveli a nagy melegben. Változtassunk ezen a szokáson, és a megszokott pontyhalászlé helyett főzzünk egy könnyedebb, zöldséges, savanykás hallevest, egy jó pisztrángcsorbát, biztosan nagy sikerünk lesz.


ELKÉSZÍTÉS:

Először alaplevet főz Marcsi a pisztrángfejekből és -farkakból, sóval és borssal fűszerezi. Ha megfőtt, akkor a levet leszűri, félreteszi. Közben az összes zöldséget megtisztítja, összevágja. Olajban megdinszteli először a hagymát, aztán sorban a többit, a szerint, hogy melyiknek kell több idő a puhuláshoz. A krumplit a legvégén teszi csak bele. Ha már majdnem megdinsztelődtek, felönti annyi vízzel, ami éppen ellepi. Amikor a zöldségek megfőttek, beleönti a hal alaplevet is, és összeforralja.
A füstölt pisztráng bőrét mindkét oldaláról lehúzza, aztán a gerincet is kiemeli, a színhúst félreteszi. A megtisztított friss halat szeletekre vágja, és pár perc alatt belefőzi a levesbe.
A leveshez ízlés szerint egy-két pohár korpaciberét önt, mert ettől lesz igazi „csorba”. Kóstolás után, ha úgy találja, még sózza, frissen őrölt borssal ízesíti. A lábasba teszi a füstöltpisztráng-falatokat, és meghinti apróra vágott lestyánnal és petrezselyemmel. Már tálalható is.

A ciberéhez Marcsi egy nagy befőttesüvegbe tíz marék búzakorpát szór, fél marék puliszkalisztet, egy felszeletelt citromot, maroknyi meggyfalevelet, egy evőkanál sót, tetejére dob egy jó csokor lestyánlevelet, és felönti kétharmadáig forró vízzel. Ha kihűlt, hozzátölt még egy liter hideg vizet, és beletesz egy szelet megpirított kovászos kenyeret. Az üveget meleg helyre állítja, a cibere három-öt nap alatt megerjed. Akkor leszűri, hűtőben tartja felhasználásig. Általában leveseket savanyít vele.

 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Diós palacsintatorta
A palacsinta valószínűleg minden családban a kedvencek közé tartozik. Annyiféleképpen...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Varrható gyöngyök
Kedves Anita! Szeretném kövekkel, gyöngyökkel díszíteni a februári Praktikában látott...
Sült csirke csont nélkül
Sokfelé hagyományosan az egyik kedvenc ünnepi fogás a sült csirke. Így van ez Borbás...
Lencsés zakuszka
A zakuszkát, ezt a pazar zöldségkrémet erdélyi ételként ismerte meg Borbás Marcsi,...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION