Variációk kuglófra és kakaóra


Az ünnepvárás hangulatához Borbás Marcsiéknál mindig is hozzátartozott a kuglóf mesés illata. A könnyű kelt tészta és a kakaó párosa felejthetetlen délutánok hangulatát idézi. Megmutatja hogyan lehet még finomabb, különlegesebb ez a nosztalgikus édesség.

 

 

A kuglóf lágy tésztáját a jellegzetes, kerek, közepén kürtővel kialakított formában sütik, így nem marad nyers a közepén, miközben a széle már megégne. Hogy még könnyedebb legyen a kuglóf, Marcsi olaj helyett vajat tesz bele és szétválasztja a tojásokat, a fehérjékből habot ver, aztán a masszához forgatja. Ezúttal kétszeres mennyiségű alaptésztát állított össze, hogy a sima és az ízesített variációkat is meg tudja sütni.

 

HOZZÁVALÓK:
Az alaptésztához:
50 dkg liszt
5 tojás
1,5-2 dl tej
15 dkg cukor
4 dkg élesztő
20 dkg vaj
1 citrom héja
csipet só

A változatokhoz:
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg keserű csokoládé
5 dkg mazsola
2 dkg kakaópor
A díszítéshez:
1/2 citrom leve
10 dkg porcukor
1 ek. kakaópor
5 dkg csokoládé
5 dkg porcukor

A kakaóhoz:
1 kk. zöld kardamom
hüvelyknyi gyömbér

A klasszikus kuglófnál a tojások sárgáját és fehérjét nem választották szét, az egész tojásokat egyenként dolgozták bele a tésztába. A másik különbség a most bemutatott recepthez képest, hogy a kelt tészta kikeverése közben olajat tettek bele, így leginkább az élesztő hatásától lett laza és könnyű a kuglóf, mire megsült. Meg persze attól is, hogy mennyire volt kitartó, aki a kuglóf tésztáját készítette.

ALAPTÉSZTA
Marcsi kivajazza és liszttel behinti a formát. Az alapanyagokat előkészíti, hogy egyaránt „konyhahőmérsékletűek” legyenek, mert ez a jó kelt tészta titka. Az élesztőt fél csésze tejben felfuttatja egy kanál cukorral. Közben habosra keveri a többi cukrot a tojássárgákkal.
Rászitálja a lisztet, hozzáönti a felhabosodott élesztőt és belereszeli a citromhéjat. Összedolgozza annyi tejjel, amennyit felvesz a tészta. Hozzáönti a felolvasztott vajat és kikeveri egy fakanállal, hogy lágy, ruganyos legyen. A fehérjékből kemény habot ver egy csipet sóval, és a masszához forgatja. Az előkészített formába önti a tésztát, és langyos helyre rakja, hogy a duplájára megkeljen. Előmelegített, 170°C-os sütőbe teszi, ott 45-50 perc alatt megsül.

VARIÁCIÓK
A négy részes forma szinte kínálja magát, hogy a különböző részekbe más-más jellegű tészta kerüljön. Kikeni vajjal és megszórja liszttel a kis kuglófformákat. Egy adag alaptésztát négyfelé oszt, és az egyes részeket külön-külön ízesíti. Az egyikbe belekeveri a kókuszreszeléket, a másikba a mazsolát, a harmadikba a kakaóport, a negyedikbe pedig a darabokra tört csokoládét forgatja. A tésztákat a formába önti, és duplájára keleszti. Előmelegített, 170°C-os sütőbe teszi, 25-30 perc alatt elkészül. Kiborítja a kis kuglófokat, és az egyikre a citromléből meg a porcukorból kevert mázat csorgat, a másikat olvasztott csokoládéval vonja be, a következőket porcukorral, majd az utolsót kakaóporral hinti meg.
Kuglóf és kakaó – a békebeli uzsonna alapelemei, és ha már a sütit dúsabbá tettük, legyen a kakaó is izgalmasabb! A tejet forraljuk pár percig egy teáskanálnyi kardamommal, aztán szedjük ki a terméseket szűrővel, és ebből a fantasztikus aromájú tejből készítsük el a kakaót. Hasonlóképpen érdekes variáció, ha egy darabka friss gyömbérgyökérrel főzzük fel a tejet.

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Építőkockák csokiból
Csokoládéból készíti ehető Lego kockáit Akihiro Mizuuchi designer és illusztrátor. ...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Varrható gyöngyök
Kedves Anita! Szeretném kövekkel, gyöngyökkel díszíteni a februári Praktikában látott...
Itató pillangóknak
A virágok finom illatukkal és szép színeikkel magukhoz csalogatják a pillangókat....
Mazsolás egytálétel
A régi, falusi lakodalmi ebédek egyik jellegzetes fogása volt ez az egressel savanyított,...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION