5 felejthetetlen hatás így vidd az otthonodba Portugáliát!


Portugália izgalmas világa nem csak az utazás szerelmeseit hozza lázba, hanem mindenkit, aki rajong a különleges darabokért, dekorációkért. A Poli-Farbe jóvoltából összegyűjtöttük, miért érdemes magunkkal vinni az otthonunkba egy csöpp Portugáliát!

1. Meleg színek kombinációja
Este érkeztünk meg Lisszabonba, a portugál fővárosba. Utunk a szállásra az Április 25. hídon vezetett át, ahol lélegzetállító a látvány tárul elénk: mélyen alattunk kéklett a Tejo folyó, a víztükrön megtört és csillogó fényekkel. A színek izgalmas játéka azonban másnap kezdődött igazán. Láttam már többször a tengert, gyönyörködtem sokszor a mediterrán világ napfényes egében, de ilyen egyedi színekkel még nem találkoztam. Az ég kék színe, az óceán kék árnyalatai soha eddig nem látott árnyalatokat mutatnak. Lehetetlenség leírni azokat az átmeneteket.

A kék-fehér színek éppúgy Portugáliához tartoznak, mint a nap sárga vagy épp a rozsdás vörös. Meleg színek, amelyeket a szemet gyönyörködtető minták emelnek ki és tesznek még hangulatosabbá.


Cabo da Roca: Európa legnyugatibb pontján
Sintra egyik mesés palotája, a Quinta da Regaleira

2. Egyszerre patinás és rusztikus
Imádjuk az autentikus elemeket a lakberendezésben éppúgy, mint egy utcaképben. Egyszerre régi, de mégis patinás hatást nehéz elérni, de egész Lisszabont ez jellemezte: öreg épületek, kopott háztetők, mégis csillogó és elegáns összhatás. A csempékkel díszített házak és templomok egyedisége felejthetetlenné teszi ezt a várost, mert a kozmopolita jelen a történelmi múlttal keveredve örök emlék marad.  

 

                      Lisszaboni utcarészlet

3. Ékszerdoboz hatás
Amíg nálunk a mázas csempéket a fürdőszobákba és konyhákba szorítottuk, addig Portugáliában a házak kivételes, ékszerszerű díszítésének számított. Ez a technika tette jellegzetessé a portugálok lakáskultúráját és építészetét.

 

Az új a Santa Luiza Belvedere kilátótól ilyen mesés házak között vezet

4. Csempeművészet
A híres azulejo művészete mór hatásra honosodott meg Portugáliában.  Kezdetben geometriai mintákat jelenítettek meg a csempéken, később pedig történelmi élethelyzeteket éppúgy festetettek rájuk, mint a növényi motívumokat. A mozaikszerűen egy-egy csempére festett részletek a falakon álltak össze egy hatalmas képpé.


 

5. Színezd újra
A reneszánsz stílus után a portugálok a csempék mintázatában a barokk stílusjegyeket jelenítették meg, így váltak a minták színesebbekké: sárga, zöld és lila színek is megjelentek a korábbi kék-fehér kombinációk mellett. Később a technika fejlődésével pedig újabb színekkel bővült a paletta, a portugál műhelyek munkái ekkorra a kor legmagasabb színvonalú és legkeresettebb alkotásaivá válnak.


A Santa Luiza Belvedere kilátó egyedi csempéi miatt is izgalmas látványt nyújt

Obrigada Poli-Farbe
A mesés utazásért köszönet a Poli-Farbénak!


Ajtókoszorú quilling technikával


Télies ajtókoszorút akár quilling technikával is készíthetsz.


Fali dekor pecsételve


 

Egy-egy unalmas falfelületet saját kezűleg is felújíthatunk ezzel az egyszerű technikával. A látványos végeredményt az egymással harmonizáló színek, és a rombuszminta ritmikus ismétlődése adja.


Adventnaptár papírból


Az adventi kalendárium lehet míves, egyszerű, avagy olcsón összeállítható, de az biztos, hogy vele valahogy gyorsabban halad az idő az ünnepig. A készen kaphatók mellett biztosan nagyobb sikerre számíthatsz egy ötletes, saját kezűleg készített változattal.


Gyertyadíszítés nyomattal


Megcsodáltad már a finom rajzolatú, fekete-fehér grafikákkal díszített gyertyákat az adventi vásárok standjain?


Jókedvű tökdíszek


Már nálunk sem ritkák a Halloween-bulik, ahol a gyerekek vicces és torzonborz jelmezekben rémisztgetik a felnőtteket, na meg egymást.


Csillogó tökdekor


Már nincs időd tököt faragni? 


Dekorálj szőlővel


Az őszhöz elválaszthatatlanul kapcsolódik a szőlő-szüret. Az ínycsiklandó gyümölcs dekoratív megjelenése miatt arra is kiválóan alkalmas, hogy mintaként használjuk.


Rémisztő Halloween dekorációk


Itt a tökpartik ideje, melyeknek kicsit ijesztgetős, viccesen rémítős hangulatát már néhány aprósággal is megadhatod. Papír, olló, kis festegetés és ragasztás kell hozzájuk, és persze egy olyan társaság, amelyik értékeli a dekorációt.

halloween, tök, lámpás, mécses, bagoly, denevér,


Fűszerillatú koszorú


A karácsonyi hangulathoz a színek mellett nagyon fontosak azok az illatok is, amelyek ilyenkor körbevesznek bennünket. 


TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION