Berzselt tojások


A berzseléses, más néven levél takarásos tojásfestés, annyira egyszerű, hogy már a legkisebbek is sikerrel megpróbálkozhatnak vele.

 
A festéshez csak pár apró levélkére, egy harisnyára és tojásfestékre van szükség. Válassz egészségre ártalmatlan festéket, hogy majd nyugodtan elfogyaszthassátok a megfestett tojást.
 
 
 
 
A természet már kora tavasszal bőséges választékot kínál friss zöld levelekből. Használhattok fűszernövényt, de akár a kerti gyomok leveleit is. Legjobbak a cakkos szélű, érdekes formájú, puha és vékony levélkék (ilyenek a citromfű, a petrezselyem, a koriander, vagy a pitypang levele), melyek karakteres foltokat eredményeznek, és jól rásimíthatók a tojás íves felszínére. Nem alkalmasak a berzseléshez a kemény, viaszos felületű növények levelei.
Tépkedj le néhány levelet és készítsd elő a festő-zsákocskákat is: vágj 6-7 cm-es darabokat egy harisnya szárából, és az egyik végüket szorosan csomózd meg. Kend be a levélke színoldalát tojásfehérjével és simítsd a tojásra, így szinte azonnal rászárad a rátét. Fontos, hogy ne a levél fonákját kend be, mert azon a vastagabbak erek eltartják a levelet a felülettől, és aláfolyhat a festék. Tedd a levélrátétes tojásokat egy-egy harisnya-zsákba. Óvatosan dolgozz, hogy a levelek a helyükön maradjanak! A harisnyát feszítsd rá teljesen a tojásra, majd kösd el a nyakát. 
Engedd a festőlébe a tojásokat és hagyd állni 5-10 percig. Minél tovább hagyod a festékben, annál sötétebb lesz a színük. Emeld ki a tojásokat a léből és tedd konyhai törlőpapírra, hogy lecsöpögjenek. Itasd le róluk a maradék festéket, majd vágd el a zsineget és bontsd ki a harisnyát, szedd le a leveleket. Papírra téve hagyd megszáradni a hímeseket, majd pici zsírral kend át, hogy szép fényesek legyenek. 


Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal:
Nyomtatás

EZT IS NÉZD MEG!


Műanyag állatok új élete
Nálatok is rengeteg kallódó műanyag állatka van? Itt egy csomó pompás újrahasznosítási...
Nyaralós album
Kedves Brigitta!Megtaláltam a facebookon is az elérhetőségét, azért regisztráltam...
Milyen festéket válasszak?
Kedves Szakértők! Érdeklődni szeretnék, hogy milyen festéket használjak ahhoz a táblához,...
Ünnepi scrapbook oldalak
Kedves Brigitta! Látványosabb, élénkebb, mozgalmasabb
Shibori technika
A shibori legalább száz ősi japán textilfestési technika gyűjtőneve, melynek során...
DIY baglyok, amiket imádunk!
Az elmúlt évek sztárja kétséget kizáróan a bagolyfigura volt, egymás után jelentek...

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION